Arhiva vesti

Miroslav Lajčak imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i region

BRISEL – Miroslav Lajčak imenovan je danas za Specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, objavljeno je na sajtu Saveta EU.

Kako je navedeno, zadatak novog specijalnog predstavnika EU biće da postigne sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, poboljšavanje dobrosusedskih odnosa i pomirenje partnera na Zapadnom Balkanu.

Lajčak će odmah preuzeti ovu dužnost sa početnim mandatom od godinu dana.

Šef evropske diplomatije Đuzep Borelj zemljama članicama EU predložio je Lajčaka kao budućeg predstavnika koji će se u ime EU baviti pre svega normalizacijom odnosa između Srbije i Kosova, kao i ostalim pitanjima u regionu.

Spekulacije o specijalnom izaslaniku Evropske unije počele su nakon što je SAD postavila Metjua Palmera i Ričarda Grenela na mesto specijalnih predstavnika za Zapadni Balkan, odnosno dijalog Beograda i Prištine.

Ranije imenovanje nije bilo moguće jer je bio na funkciji šefa slovačke diplomatije. Lajčak je svoj mandat završio 21. marta, pošto su se u toj zemlji 29. februara održavli parlamentarni izbori, čime su mu otvorena vrata za preuzimanje drugih obaveza.

Lajčak je profesionalni diplomata koji funkciju ministra spoljnih poslova Slovačke obavljao od 2012. godine. Takođe je bio predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 2017. do 2018.

Kada je reč o Lajčakoviom iskustvu u regionu bio je slovački ambasador u Srbiji i Crnoj Gori, potom je imenovan za evropskog izaslanika za referedum o crnogorskoj nezavisnosti te je na kraju bio na funkciji visokog međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Izvor: European Western Balkans