Arhiva vesti

Fon der Lajen upozorava da bez hitne akcije zdravstvu preti kolaps

Evropska unija snosiće troškove transporta obolelih od korona virusa preko unutrašnjih granica kako bi se, u jeku naglog porasta broja zaraženih, sprečilo zagušenje bolnica u zemljama članicama.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je komisija izdvojila 220 miliona evra za transport obolelih od Kovid-19 preko granica država EU.

"Širenje virusa će slomiti naše zdravstvene sisteme ako hitno nešto ne učinimo", rekla je Fon der Lajen posle video-konferencije lidera EU posvećene korona krizi, prenela je agencija Rojters.

Francuska je proletos prebacila jedan broj svojih pacijenata na lečenje u Nemačku, koju je u to vreme prvi talas pandemije slabije pogodio. Međutim, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je ove sedmice da prebacivanje pacijena na lečenje u neku drugu zemlju EU više nije rešenje, pošto će zdravstveni sistemi u svim zemljama biti podjednako na izmaku kapaciteta jer se suočavaju sa istim izazovom.

Lideri EU su se na sastanku saglasili da bolje koordiniraju napore u borbi protiv korona virusa, kojim se u Evropi zarazilo više od 10 miliona ljudi, čime je stari kontinent ponovo postao epicentar pandemije.

Zemlje EU sada žele da izbegnu podele koje su se pokazale u prvom talasu epidemije, kada su se članice međusobno nadmetale prilikom nabavke deficitarne medicinske opreme.

Ursula fon der Lajen rekla je da će EU pokrenuti platformu koja treba da okupi stručnjake koji rade u nacionalnim vladinim telima za suzbijanje pandemije, i stručnjake koji deluju pri EU. Ona je precizirala da su to zatražile same članice, kako bi se omogućila razmena praktičnih i stručnih iskustava na najvišem nivou.

Kako bi se omogućilo uspešnije otkrivanje i praćenje infekcije, na nivou EU će se ubrzano raditi na razvoju novog brzog testa na antigene, kojim se puno brže dobijaju rezultati nego standardnim molekularnim PCR testom, rekla je šefica EK, dodajući da će komisija intenzivirati i napore da obezbedi vakcinu protiv korona virusa.

Ona je podsetila da je EU već sklopila ugovore u kupovini buduće vakcine sa tri velike farmaceutske kompanije, a da sa još četiri pregovara.

Fon der Lajen je obećala da će vakcinu, kada bude napravljena, sve zemlje EU dobiti istovremeno i to srazmerno veličini i broju stanovnika.

Prema njenim rečima, EK je kreirala evropsku platformu za interoperabilnost nacionalnih aplikacija za praćenje infekcije, koje postoje u 22 članice Unije.

Tri članice su već povezale svoje aplikacije sa platformom, a preostalih 19 bi to trebalo da učine u novembru, rekla je predsednica EK, dodajući da je do sada 50 miliona građna EU učitalo takve aplikacije, ali da to nije dovoljno.

U novembru će, najavila je Fon der Lajen, biti pokrenut i pilot projekat lokacije putnika u vazdušnom sabraćaju, a cilj je da se do kraja godine dobije jedinstven evropski obrazac za lokaciju putnika.

Predsedavajući sastanka, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel potvrdio je da su u razgovoru svi lideri Unije izrazili privrženost pravednoj distribuciji vakcine, kada ona bude na raspolaganju.

Mišel je rekao da su nacionalni planovi vakcinacije od presudne važnosti kako bi prve količine vakcine mogle da budu dostavljene onima kojima je najpotrebnija. Mnoge države do sada nisu naravile planove vakcinacije, a postavile su i različite ciljeve vakcinacije.

Rumunski predsednik Klaus Johanis na sastanku se založio za jedinstven pristup EU u međusobnom priznavanju testova na COVID-19, kao i nacionalnih procedura za samoizolaciju i karantin, preneo je portal Euraktiv Rumunija.   

Johanis je uoči sastanka rumunskim novinarima rekao i da će ukazati na potrebu da se obezbede adekvatne rezerve lekova i medicinske opreme u svim državama EU. On je naglasio i da je potrebno povećati finansijsku podršku iz instrumenta EU za hitnu pomoć (EŠI) kako bi se članicama olakšalo snabdevanje vakcinom.

Predsednik Rumunije rekao je da će insistirati i da se obezbedi normalno funkcionisanje jedinstvenog tržišta i slobode kretanja u EU.

Izvor: EurActiv.rs