Arhiva vesti

Savet ministara EU zaključio da nema uslova za otvaranje poglavlja s Beogradom

Savet ministara Evropske unije je zaključio da nisu ispunjeni uslovi da se otvori neko novo poglavlja u pregovorima o članstvu sa Srbijom i potrebno je da za to dođe do napretka u pitanjima demokratije, nezavisnosti pravosuđa, slobode izražavanja i medija, izjavio je u Briselu nemački ministar za Evropu Mihael Rot.

Nemački ministar je tako 8. novembra na završetku dvodnevnog zasedanja šefova diplomatija EU odgovorio na pitanje novinara šta je zakočilo da se otvori bar jedno poglavlje u pregovorima s Beogradom.

Rot je naglasio da "otvaranje poglavlja pregovora o članstvu s EU nije neki velikodušni poklon Brisela i to ne zavisi od Berlina, već od ostvarenog napretka, a potrebno je i da predlog Evropske komisije usvoje jednoglasno sve članice, tako da se otvori novo poglavlje".

"Savet ministara je zaključio da uslovi nisu dovoljno ispunjeni da se otvori neko novo poglavlje" u pregovorima sa Srbijom, stavio je do znanja nemački ministar za Evropu.

"Ako se u raspravama", objasnio je Rot, "utvrdi da je u ključnim pitanjima pluralizma medija, demokratije, političkog pluralizma, slobode izražavanja, pomirenja u regionu, nezavisnost pravosuđa došlo do dovoljnog napretka, ne bi bilo jako teško ići dalje i otvarati pregovaračka poglavlja".

"Ali to ne zavisi od nas, nije to u našim rukama, to naravno zavisi od zemalja kandidata za članstvo", zaključio je nemački ministar za evropska pitanja.

Istovremeno je u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ambasadorima članica EU u Srbiji i šefom Delegacije EU Semom Fabricijem o pristupnim pregovorima Srbije i EU, stabilnosti u regionu i regionalnim projektima, kao i o Evropskom investicionom planu koji je Evropska komisija predstavila zajedno sa Paketom o proširenju.

Vučić je potvrdio da saradnja sa EU i punopravno članstvo ostaju jedan od ključnih spoljnopolitičkih priroteta Srbije, saopštio je njegov kabinet.

Naglasio je da je Srbija "iskreno posvećena daljim i dubljim reformama kojima pristupa sa odgovornošću i ozbiljnošću" i da kroz saradnju sa institucijama Unije i njenih članica nastoji da usvoji i primeni najbolje prakse.

"Srbija će nastaviti da se predano zalaže za mir i stabilnost u regionu kroz unapređenje bilateralnih odnosa sa susedima, kao i kroz jačanje regionalne saradnje uz poštovanje svih zaključenih sporazuma", rekao je Vučić i dodao da je evropska budućnost Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja, kako za stabilnost celog regiona, tako i za bezbednost i dalji prosperitet EU.

Ambasadori su istakli da su deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu i "Zelenoj agendi Zapadnog Balkana" toplo pozdravljene u Briselu i u zemljama EU, i da dobra i čvrsta povezanost i integracija regiona umnogome olakšava saradnju Unije sa Zapadnim Balkanom.

Fabrici je rekao da će sa Ekonomsko-investicionim planom za Zapadni Balkan EU ostati najsnažniji partner Srbije za privredni oporavak, koji će podržati infrastrukturu, i "zelenu" i digitalnu tranziciju.

"Raduju nas najavljene reforme vladavine prava, uključujući reforme pravosuđa slobode medija. Upravo to predstavlja osnovu za ubrzanje procesa pridruživanja i mi ohrabrujemo novu vladu da nastavi sa radom i realizacijom u ovom pravcu", istakao je Fabrici.

Vučić je naglasio da Srbija visoko ceni to što je, uprkos izazovima, EU uspela da održi pitanje proširenja na svojoj agendi, pogotovo kroz nedavno usvajanje nove, izmenjene metodologije pregovaračkog procesa.

"Očekujemo od EU da dinamika pristupnih pregovora Srbije prati i vrednuje naše reformske napore", rekao je Vučić istakavši da je Srbija spremna da sa evropskim partnerima nastavi da radi na sprovođenju reformi i drugih zajedničkih projekata.

Izvor: EurActiv