Arhiva vesti

EU pomaže Zapadnom Balkanu da dođe brže do vakcina protiv kovida

Evropska komisija 28. decembra je usvojila paket od 70 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) za podršku finansiranja pristupa partnera sa Zapadnog Balkana vakcinama protiv kovida-19 koje su nabavile članice EU.

Paket će biti distribuisan u vidu grantova koji će pomoći da se pokriju troškovi vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i neophodna oprema za vakcinaciju.

Ti grantovi će omogućiti Zapadnom Balkanu da kupi određeni broj vakcina iz Ugovora o avansnoj kupovini EU sa šest proizvođača, pri čemu će pojedine članice deliti deo svojih unapred dodeljenih doza, saopštila je Komisija.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji istakao je da je EU za vreme pandemije pokazala da joj je  Zapadni Balkan privilegovani partner.

"Nastavićemo da radimo u tom duhu... Brza vakcinacija će biti presudna za okončanje pandemije i pokretanje socijalno-ekonomskog oporavka Zapadnog Balkana", rekao je Varheji.

Iako EU, kako se navodi, nastavlja podršku kroz inicijativu Kovaks (COVAX), a sve zemlje Zapadnog Balkana su se na nju prijavile, očekuje se da će isporuke vakcina po toj šemi početi kasnije od kampanje vakicinacije u EU.

Pristup određenom broju doza iz aranžmana za kupovinu EU tako će omogućiti regionu da počne vakcinaciju uporedo sa članicama EU, navela je EK.

Komisija i Evropski centar za kontrolu bolesti takođe će pomoći regionu da završi strategije vakcinacije u skladu sa preporukama EK.

Istovremeno EU sa Svetskom zdravstvenom organizacijom finansira projekat pomoći u logistici i kod isporuke vakcina.

Izvor: EurActiv