Arhiva vesti

Mišel brani investicioni sporazum EU i Kine

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel stao je u odbranu napora EU da postigne investicioni sporazum sa Kinom, navodeći da se Evropa u tim pregovorima neće pogađati oko osnovnih ljudskih sloboda i prava.

Mišel sledećeg vikenda u britanskom Kornvolu učestvuje na samitu grupe industrijski najrazvijih država G7, gde će se susresti i sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, a naredne sedmice će Bajdena ugostiti u Briselu na razgovorima EU-SAD. Obraćajući se novinarima uoči serije susreta na visokom nivou, Mišel je rekao da Bajdenova nastojanja da popravi odnose sa EU znače povratak "snažnom partnerstvu" posle tenzija koje su nastale u vreme administracije njegovo prethodnika Donalda Trampa. Mišel je naglasio da se EU u svojim kontaktima sa Kinom neće "pogađati oko svojih osnovnih vrednosti, svojih osnovnih sloboda i ljudskih prava". On je, ipak stao u odbranu napora Brisela da sa Kinom dogovori Sveobuhvatni ugovor o ulaganjima (CAI), čije sklapanje kasni zbog spora oko stanja ljudskih prava i sankcija uvedenih Kini. Želimo da izbalansiramo svoje ekonomske odnose sa Kinom", rekao je Mišel u intervjuu koji je dao grupi medija, među kojima i agenciji Frans Pres. On je rekao da je EU poslednjih godina odlučila da olakša pristup jedinstvenom evropskom tržištu, "ali da postoji odsustvo reciprociteta, odsustvo fer-pleja", i da je Brisel zato pokušao prošle godine da ubrza pregovore o ugovoru o investicijama.

"Znam da u Evropi postoji demokratska rasprava u vezi sa tim sporazumom o ulaganjima, ali uveren sam da je ono što je na stolu ogroman korak u pravom smeru", rekao je Mišel.

Mišel je pojasnio da je prvi put učinjen korak da se olakša ulaganje evropskih kompanija, i da, na osnovu predloženih sporazuma, postoje i obećanja kineskih vlasti koja se odnose na socijalna prava. Evropska komisija i Kina su 2020. godine, zahvaljujući naporima tadašnje predsedavajuće EU Nemačke, dale zeleno svetlo za sveobuhvatni investicioni sporazum, posle sedam godina teških pregovora. Evropska komisija je, međutim, suspendovala ratifikaciju sporazuma nakon što su dve strane jedna drugoj uvele sankcije, u sporu oko kršenja ljudskih prava. Evropsko-kineski sporazum izazvao je negodovanje i u Vašingtonu, gde administracija predsednika Bajdena računa na evropske saveznike u sporovima sa Kinom.

Bajden je prošle sedmice proširio spisak kineskih firmi u koje američki subjekti ne smeju da ulažu, signalizirajući tako da neće popustiti u sporu sa Pekingom. Mišel je naglasio da EU nije naivna u kontaktima sa Kinom i da saraduje sa SAD u okviru saveza liberalnih demokratija. "Ukratko, kakva je pozicija SAD? Veoma je slična evropskoj. Kina je konkurencija, ali je važno i sarađivati sa Kinom kada je to neophodno", rekao je Mišel.

Izvor: Euractiv