Fabrici: Uslovi za članstvo Srbije u EU jasni i postojani
Arhiva: Vesti

Fabrici: Uslovi za članstvo Srbije u EU jasni i postojani

28.07.2021.

BEOGRAD – Odlazeći ambasador Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici smatra da istraživanja o natpolovičnoj podršci građana Srbije evrointegracijama pokazuju da oni veruju da je pristupanje Uniji dobro za njih.

“Meni je, kao ambasadoru, bilo fascinanatno da budem deo ovog procesa – intenzitet dešavanja, puno strasti i optimizma. Ljudi podržavaju taj projekat i tako mora da se nastavi”, dodaje Fabrici.

Kao razlog za stagnaciju u evropskom putu Srbije, gde za godinu i po dana nije otvoreno nijedno poglavlje (klaster), Fabrici vidi u pandemiji i promeni metodologije. Kako je rekao za RTS, novi klasteri će biti otvoreni, budući da je Beograd za to dobio podstrek na prethodnoj međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu.

“Na konferenciji u junu vidimo pozitivnu poruku – reforme ponovo kreću, Srbija pojačava dinamiku reformi i nove klastere treba otvoriti do kraja godine. To je mogućnost, na to se treba fokusirati. Uveren sam da će Srbija do kraja godine krenuti dalje”, napominje Fabrici.

Govoreći o kritikama na deo koji se tiču reformi u vladavini prava, pravosuđa, slobode medija i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, on je ukazao da su to temeljne, prioritetne stvari.

“Najteže ih je i ostvariti, pa je za to potrebno vreme. Nova metodologija proširenja daje mogućnost da se to malo ubrza i olakša, jer se kroz klastere jednostavnije prati napredak”, objasnio je Fabrici.

On je uvreren da će napredak u drugoj polovini godine biti opipljiviji i da će se to videti u izveštaju Komisije i ponavlja da je dijalog sa Prištinom ključni element za pristupanje Srbije Uniji.

Naglašavajući da Brisel čini sve da on i uspe, Fabrici je ocenio da je prethodna runda dijaloga možda bila “najteža od svih onih težih” i naglasio da dve strane moraju da mu budu posvećene. Dijalog je ključni element za stabilnost regiona i pristupanje Srbije Uniji.

Postoji veliki interes da dijalog uspe, a EU daje sve od sebe da se to i ostvari, smatra Fabrici.

Odgovarajući na kritike da uslovi za pristupanje EU izgledaju kao pokretna meta, on tvrdi da su uslovi Brisela postojani, da se ne menjaju i da u ovom trenutku u evropskom putu Srbije ima dovoljno jasnoće.

“Zna se o čemu je tu reč – dijalog sa Prištinom, vladavina prava, ekonomske reforme, javne nabavke, subvencije, državna pomoć su stvari na kojima treba raditi”, preciziroao je Fabrici.

Prema njegovim rečima, zemlje članice su na međuvladinoj konferenciji rekle da još nema otvaranja novih klastera, “ali da se stvari kreću u pozitivnom smeru”.

Međustranački dijalog o izbornim uslovima kome posreduju poslanici Evropskog parlamenta, Fabrici ocenjuje kao dobar. Očekuje da se na sledećem sastanku u septembru predstave konkretne ideje da bi se došlo do sporazuma oko nekih tačaka.

Izvor: European Western Balkans