Arhiva vesti

Posrednici iz EU usvojili nacrt radnog dokumenta za sledeću rundu međustranačkog dijaloga

BRISEL – Poslanici Evropskog parlamenta koji posreduju u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji, usvojili su danas nacrt radnog dokumenta u okviru priprema za sledeću rundu međustranačkog dijaloga u Beogradu, najavljenu za 17. i 18. septembar, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, dokument se nadovezuje na ono što je postignuto međustranačkim dijalogom u julu, i uzima u obzir prethodni proces konsultacija, kao i preporuke međunarodne zajednice.

Iz Evropkog parlamenta su najavili da će nacrt radnog dokumenta biti dostupan svim učesnicima međustranačkog dijaloga do kraja ove sedmice, kako bi im se dalo dovoljno vremena da reaguju pre sledeće runde razgovora.

Kako stoji u saopštenju, ove nedelje posrednici iz Evropskog parlamenta sastaće se sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem, kako bi razgovarali o daljim pripremama za proces dijaloga.

“Ovim nacrtom radnog dokumenta želimo da damo konstruktivan doprinos međustranačkom dijalogu sa konkretnim predlozima. Ključ za postizanje dogovora leži u rukama samih učesnika, a njihova politička volja i spremnost na kompromis će biti odlučujući za ishod dijaloga”, izjavili su evroposrednici.

Dodaje se da će posrednici učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se postigao politički sporazum.

Izvor: European Western Balkans