Arhiva vesti

Lideri inicijative Otvoreni Balkan ocenili da nisu svi politički dogovori sprovedeni u praksi

foto: Evropska unija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i potpredsednik Vlade Severne Makedonije Nikola Dimitrov dogovorili su 4. novembra u Beogradu formiranje Implementacionog saveta čiji će zadatak biti da koordinira sprovođenje inicijative Otvoreni Balkan, jer je zaključeno da mnoge stvari koje su dogovorene na političkom nivou nisu uvek sprovedene na terenu.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ramom i Dimitrovim, rekao da su svi ljudi iz biznis zajednice te tri zemlje podržali projekat Otvoreni Balkan ali da su se žalili da neke stvari na granicama nisu bile pretočene u realnost.

Kao primer, Vučić je rekao da je bilo slučajeva da su uvoznici sirovog mleka na granici čekali od petka uveče do ponedeljka ujutro ili da su izvozvnici sirovog voća čekali po 30 sati, što nije u skladu sa dogovorenim.

"Dogovorili smo formiranje Implementacionog saveta i uskoro ćemo dogovoriti njegov sastav. U narednih sedam do deset dana imaćemo sastanke sa predstavnicima carina, raznih agencija i fitosanitarnih inspekcija da bi videli kako ide slobodan protok roba i usluga", rekao je Vučić.

On je dodao da je dogovoren nesmetan tranzit između zemalja, kako bi se omogućio brži rast i viša stopa razvoja, jer sve tri države zaostaju za razvijenim zemljama.

Vučić je najavio da će krajem decembra, posle Božića po gregorijanskom kalendaru, u Tirani biti održan naredni sastanak na kojem će biti potpisam i Memorandum o razumevaju po pitanju radnih dozvola, jer je to jedini način da se radnici zadrže u regionu.

"Frustrirani smo kada ne uradimo i ne sprovedemo ono što je dogovoreno na političkom nivou i zato će sada morati da se sakupe sve agencije i inspekcije da se dogovorimo o svemu, kako bi ova ideja pobedila i kako bi svi mogli da idu napred. Svi privrednici, bukvalno 100% njih, podržavaju ovu inicijativu i samo traže brže rezultate i aktivnost od nas i da se ne zaustavimo samo na političkim dekleracijama", rekao je Vučić.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da su na sastanku u Beogradu u fokusu bili ljudi, poljoprivrednici, kompanije i studenti koji trpe zbog povećane kontrole na granicama. Dodao je da je čitav fokus sastanka bio na suštini inicijative - kako da ekonomije u regionu rastu i razvijaju se.

"Ja sam ovde zbog ekonomskih interesa Albanije koji su direktno ojačani pod uticajem Otvorenog Balkana", rekao je Rama na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je ponovio da su privrednici iz tri zemlje, sa kojima su se sastali, podržali inicijativu i zatražili od lidera da političke odluke budu vidljive na granicama.

"Nije moguće da dođete do granice u petak uveče i čekate do ponedeljka da izvezete mleko, to znači da će se ono do ponedeljka pretvoriti u jogurt", rekao je Rama.

Dodao je da pozivaju sve ostale zemlje Zapadnog Balkana da se priključe inicijativi i da argumente protiv inicijative u BiH, Crnoj Gori i na Kosovu ne smatra razlozima.

"Ponovili smo svima koji se ponašaju kao da ne razumeju, ne razumeju, ili čak ne žele da razumeju da je Otvoreni Balkan otvoren, on je sveinkluzivan i pripada svima, on ne pripada samo Albaniji, Srbiji i Severnoj Makedoniji, ali ni Albanija, ni Srbija, ni Severna Makedonija koje su odlučile da napreduju neće da čekaju sve druge. Da li smo mi glupi da dozvolimo da sav ovaj potencijal bude gurnut po strani i da se pravimo da ne postoji", rekao je on i dodao da inicijativa nije nikakva zavera već vapaj ekonomija i svih koji žele da se kreću.

Na sastanku su se dogovorili, kako je naveo, da zauzmu zajednički stav kada je reč o Evropskoj uniji rekavši da razumeju probleme u bloku, ali da u međuvremenu neće odustajati od zalaganja da unapređuju svoje zemlje.

Vicepremijer Severne Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je da je regionalna saradnja mudri, pravi i evropski izbor u kojoj ta zemlja ne može da dozvoli sebi da ne učestvuje.

Dodao je da nemaju dileme šta izabrati između opcija da se prave problemi i da se nalaze rešenja.

Time što je došao u Beograd uprkos političkoj krizi u Severnoj Makedoniji, kako je istakao, vlada u Skoplju pokazuje značaj koji pridaje regionalnoj saradnji.

Dimitrov je izjavio da uprkos političkoj krizi ne postoji rizik da će Severna Makedonija napustiti inicijativu Otvoreni Balkan, jer i u slučaju promene vlasti makedonsko društvo želi da ide napred, a zadatak svake vlade će biti evropeizacija zemlje, jačanje demokratije i rast ekonomije što iziskuje blisku saradnju u regionu.

On je, međutim, dodao da građani gube veru u evropsku budućnost kada EU ne ispuni svoja obećanja.

"Uveren sam da je inicijativa Otvoreni Balkan komplementarna evropskim integracijama", rekao je Dimitrov.

Države i region, istakao je, jačaju kroz ovu inicijativu dok čekaju na članstvo u EU a saradnjom pokazuju Evropljanima da Zapadni Balkan nije region koji donosi probleme nego rešenja.

Sastanku u Beogradu trebalo je da prisustvuje i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, ali je otkazao učešće pošto je zbog poraza na lokalnim izborima podneo ostavku na tu funkciju, a umesto njega u Beograd je došao vicepremijer za evropska pitanja Dimitrov.

Vučić, Rama i Dimitrov su se tokom prepodneva 4. novembra u Beogradu sastali sa privrednicima iz tri zemlje u okviru inicijative Otvoreni Balkan, a nakon toga i sa predstavnicima Atlantskog saveta.

"Važan sastanak sa privrednicima, kako da osnažimo inicijativu Otvoreni Balkan da dalje napredujemo, da se uvezujemo, da brže i jače sarađujemo", napisao je Vučić na Instagramu i dodao da veliko interesovanje privrednika i medija za inicijatvu potvrđuje da je odluka da sarađuju bila ispravna.

Uveče 3. novembra Vučić i Rama su na večeri ugostili i crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića, koji je boravio u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Beogradu.

Krivokapič, čija se zemlja nije priključila inicijativi Otvoreni Balkan, rekao je da podržava sve korisne regionalne inicijative, naročito one od suseda.  

"Iako sam, kao crnogorski premijer, na večeri zastupljen u formatu gosta, podržavam sve korisne regionalne inicijative, naročito kada one dolaze od naših prijatelja i suseda iz Srbije, Albanije i Makedonije, sa ciljem što brže integracije celog regiona u EU", napisao je Krivokapić na Tviteru.

Otvoreni Balkan je regionalna inicijativa koja uključuje Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju, ranije poznata kao mini-Šengen.

Inicijativa je promenila ime u Otvoreni Balkan (Open Balkan) krajem jula, na sastanku u Skoplju na kojem su učestvovali lideri tri zemlje Edi Rama, Zoran Zaev i Aleksandar Vučić.

Tada je dogovoreno da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije i potpisana su tri dokumenta - Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Izvor: Euractiv