Arhiva vesti

Održana premijera dokumentarnog filma “Dug put u Evropu” portala EWB

BEOGRAD – Premijera filma “Dug put u Evropu”, u produkciji portala European Western Balkans i kompanije Panorama Films, održana je sinoć u beogradskoj Kombank dvorani.

Ovo je, kako je istaknuto u uvodu, prvi dokumentarni film o procesu evropskih integracija Srbije. Pokriva period od petooktobarskih promena 2000. godine, preko ubistva premijera Zorana Đinđića, sklapanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ukidanja viznog režima sa EU, sve do početka, a potom i trenutnog zastoja u pregovorima o članstvu.

Za film su govorili brojni neposredni učesnici ovog procesa, uključujući bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i bivše potpredsednike Vlade Srbije Božidara Đelića i Suzanu Grubješić.

U filmu su takođe učestvovali nekadašnji članovi državne administracije zaduženi za evropske integracije – Tanja Miščević, Milica Delević, Srđan Majstorović i Vladimir Međak – kao i predstavnici civilnog društva Nataša Dragojlović i Srđan Cvijić, novinar Dušan Gajić, bivši ambasador EU u Srbiji Vensan Dežer i bivši zvaničnik EU zadužen za proširenje Pjer Mirel.

Kako je naglašeno u filmu, predsednica Vlade Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović nisu odgovorile na poziv da učestvuju u njemu.

Premijeri su prisustvovali ambasadori država članica EU, zamenica ambasadora EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar, bivši poslanici u Evropskom parlamentu Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, predstavnici civilnog društva i medija.

“Ovo nije samo dokumentarac, ovo je svedočanstvo o jednom vremenu i o jednom procesu. Takođe je svedočanstvo o propuštenim prilikama, ali takođe izazovima sa kojima se Srbija suočila na putu ka EU, koji traje već više od dve decenije”, rekao je na otvaranju autor filma, novinar Filip Lukić.

On je najavio i da će film uskoro biti prikazan na televiziji N1.

Film su podržali Ambasada Kraljevine Švedske i Beogradska otvorena škola, kao i Evropski fond za Balkan.

“Mislim da film dolazi u pravom trenutku, za mene, kao nekoga ko je nedavno došao u Beograd. Vrlo je koristan rezime uspona i padova puta Srbije ka EU”, izjavila je ambasadorka Kraljevine Švedske Anika Ben David.

Izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Aleksandra Tomanić istakla je da film otvara pitanja šta se uradilo u poslednje dve decenije i šta je trebalo da se uradi drugačije.

“Vrlo je bolno videti neuspeh prethodnih dvadeset godina, posebno za nas starije koji su verovali i doprinosili procesu, za mlađe je to možda apstraktno, ali za nas je vrlo bolno”, rekla je Tomanić.

Izvršni direktor Beogradske otvorone škole Miodrag Bjeletić izjavio je da film podseća zašto se uopšte započeo proces evropskih integracija i da pristalicama evropske budućnosti Srbije ostaje samo da nastave tamo gde je film stao.

Scenario filma potpisuju Filip Lukić i Nikola Burazer, a režiju i montažu Marija Kovačina. Izvršna producentkinja bila je Emina Muminović, a direktor fotografije Andrija Kovač.

Izvor: European Western Balkans