Arhiva vesti

Makron: Odbrana vladavine prava i slobode medija izazov francuskog predsedavanja EU

foto: Evropska unija

Odbrana vladavine prava biće jedan od vodećih izazova predsedavanja EU Francuske koje počinje u januaru, rekao je predsednik te zemlje Emanuel Makron.

Francuski predsednik je u debati u Evropskom komitetu regiona (CoR) rekao da su za demokratiju i evropske vrednosti potrebni "nezavisno i nepristrasno pravosuđe, nekorumpirane vlasti i slobodni i pluralistički mediji".

Makron je u CoR rekao da se evropske vrednosti trenutno "osporavaju u nekoliko članica EU" ali nije otvoreno ukazao na zemlje poput Poljske i Mađarske, piše EURACTIV.fr.

Predsednik Komiteta Apostolas Cicikostas rekao je da se "demokratija ne može imati bez bezbednosti" i istakao ulogu Evrope u suočavanju s tim.

"Sada smo svedoci porasta nasilja čije su žrtve ponekad lokalno izabrani predstavnici", rekao je Cicikostas dodajući da Evropa mora da pruži odgovor koji garantuje budućnost evropskog modela demokratije.

Odgovarajući na te bojazni, Makron je rekao da se demokratija i vladavina prava "nikada ne mogu uzeti zdravo za gotovo" i obećao članovima CoR da mogu da "računaju na odlučnost" vlade u Parizu u odbrani tih vrednosti  kada Francuska preuzme predsedavanje EU.

Dodao je da je reč o "egzistencijalnoj borbi" da se osigura poštovanje evropskih pravila i demokratije.

Još jedan veliki izazov, prema Makronovim rečima, biće zaštita evropske demokratije od svih oblika manipulacija.

Kako je dodao, to se konkretno odnosi na zaštitu od lažnih informacija i sajber pretnji koje koriste neprijatelji Evrope i liberalne demokratije.

Francuski predsednik je rekao da, s obzirom na te pretnje, "moramo delovati kako bismo branili naše novinare" i bolje regulisali finansiranje političkih partija i onlajn političko oglašavanje.

Makron je istakao i važnost zaštite nezavisnih medija, što je od suštinskog značaja za "vitalnost" demokratije.

On je istakao da finansiranje ne može da diktira uređivačku politiku i obećao "snažne inicijative" za slobodu medija u 2022.

Izvor: Euractiv.rs