Arhiva vesti

Bilčik i Fajon: Zabrinutost zbog nepripremljenosti glasačkih odbora za referendum

foto: Evropska unija

BRISEL – Poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, koji su predvodili Delegaciju EP u međustranačkom dijalogu u Srbiji, u zajedničkom saopštenju izrazili su zabrinutost zbog izveštaja da glasački odbori nisu bili adekvatno pripremljeni da sprovedu proces glasanja na referendumu.

„Pozivamo nadležne organe da osiguraju poboljšanje u ovoj oblasti uoči predstojećih izbora. Nastavićemo da pratimo sprovođenje ustavnih promena odobrenih na referendumu, kao i drugih reformi vladavine prava“, stoji u saopštenju.

Bilčik i Fajon žale što nije postignut dogovor sa vlastima na Kosovu da se omogući prikupljanje glasačkih listića birača koji tamo žive, kao što je to bio slučaj u ranijim izbornim procesima. Oni su pozdravili odluku građana da podrže ustavne promene u delu koji se odnosi na nezavisno pravosuđe kako bi pravosudni sistem postao nezavisniji. Prema njihovim rečima, ovo je važan korak na putu Srbije ka EU.

Oni su pozdravili odluku građana da podrže ustavne promene u delu koji se odnosi na nezavisno pravosuđe kako bi pravosudni sistem postao nezavisniji. Prema njihovim rečima, ovo je važan korak na putu Srbije ka EU.

Iz EU juče su ocenili da je referendum o ustavnim promenama završetak važnog koraka u reformi Ustava Srbije u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa, a u skladu sa strateškim izborom Srbije za pristupanje EU.

“Proces reformi za jačanje nezavisnosti pravosuđa ne završava se ovde i treba da se nastavi. Za efikasnu implementaciju ustavnih amandmana potrebno je izmeniti i dopuniti niz zakona”, navedeno je u posebnom saopštenju koje je izdala Evropska služba za spoljne poslove (EEAS). Navedeno je kako te izmene treba pripremiti kao prioritet i u skladu sa evropskim standardima.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero je poručila da je ovaj referendum “važan korak” ali da posao nije završen, budući da se očekuju dalje reforme u smislu izmjena zakonske regulative. Evropskih institucije spremne su da pomognu srpskim vlastima u ovom procesu, dodala je

Građani Srbije su na referendumu u nedelju (16. januara) sa 59,73 odsto glasova prihvatili predlog o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa, pokazuju preliminarni rezultati referenduma održanog 16. januara.

Izvor: European Western Balkans