Arhiva vesti

Lajčak i Eskobar: Beograd i Priština sve dogovoreno moraju da sprovedu

BEOGRAD – Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je danas da su i Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti i na privatnim sastancima i javno rekli da su voljni da dođu u Brisel kada budu pozvani, prenosi FoNet. 

Specijalni izaslanik pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da ova poseta Beogradu i Prištini održava solidarnost i jedinstvo SAD i EU u verovanju da bi Balkan trebalo da bude deo evrospke zajednice i da Kosovo i Srbija treba da budu na tom putu, kroz dijalog pod okriljem Unije.

„Nismo deo dijaloga, ali ćemo pomoći i finansijski i politčki i nadamo se da će rezultati potvrditi ogromni potencijal ovog regionu“, rekao je Eskobar.

Nakon posete Prištini, Lajčak i Eskobar stigli su u Beograd gde su se sinoć sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Eskobar i Lajčak naglasili su da podržavaju nastavak konstruktivnog dijaloga Beograda i Prištine i integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, i istakli da je od ključnog značaja da obe strane ispune sve obaveze iz dijaloga. Lajčak je istakao da EU i Sjedinjene Američke Države tesno sarađuju i dele istu viziju kada je u pitanju proces dijaloga i budućnost celog regiona u EU, dodavši da su njihovi napori usmereni na postizanja sveobuhvatnog sporazuma i implementaciji svih dosadašnjih potpisanih sporazuma.

Vučić je izjavio da Srbija u svim važećim i potpisanim sporazumima sa Prištinom postupa odgovorno i ispunjava svoje obaveze, dok istovremeno nailazi na istovremene pokušaje vlasti i Prištini da izbegne ispunjavanje svojih obaveza, što umnogome ometa dalji tok razgovora.

Predsednik Srbije naveo je da Srbija poštuje Eskobarove i Lajčakove napore za stabilizaciju regiona, dodajući da oba zvaničnika svojim pragmatičnim pristupom i posvećenošću daju veliki doprinos obezbeđivanju atmosfere neutralnosti u regionu.

Lajčak i Eskobar sastali su se i sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem, koji je istakao da je tokom sastanka bilo reči o tome kako će 3. aprila biti organizovani izbori na teritoriji Kosova. Kako se navodi u saopštenju Skupštine, Dačić je zamolio da EU i SAD iskoriste svoj autoritet kako bi izvršili uticaj na prištinske vlasti da to omoguće. Lajčak je izjavio, kako stoji u saopštenju, da je pozicija EU da izbori treba da budu organizovani i na Kosovo i da je o tome razgovarano tokom posete Prištini.

Sa izaslanicima EU i Sjedinjenih Američkih Država razgovarali su u predstavnici opozicionih partija koji su najavili učešće na predstojećim izborima. Kako prenosi portal Nova.rs sastanku su prisustvovali predstavnici koalicije „Moramo“ i „Ujedinjena Srbija“. Tema sastanak bili su predstojeći izbori u aprilu i borba protiv korupcije.

Izvor: European Western Balkan