Arhiva vesti

Osam opozicionih stranaka obavezalo se na zalaganje za članstvo Srbije u EU

foto: Evropska unija

BEOGRAD – Na inicijativu javnih ličnosti okupljenih oko Apela za odgovornost, predstavnici osam opozicionih stranaka potpisali su danas Sporazum za odgovornu Srbiju, u kom se, između ostalog, obavezuju da će se zalagati za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

U sporazumu stoji “da se stranke i koalicije u ime demokratskih i građanskih vrednosti za koje se zalažu, jasno, javno i bez alternative izjasne o svom zalaganju za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, kao najvažnijem političkom, ekonomskom i kulturnom partneru savremene Srbije”.

Pored toga, predstavnici opozicije obavezali su se da neće biti međusobnog napadanja u kampanji ali i na saradnju u kontroli izbora.

Kada je u pitanju period nakon izbora, u sporazumu stoji da opozicione partije neće praviti koalicije sa predstavnicima aktuelne vlasti, da će omogućiti nezavistan rad pravosuđa i medija kao i da će zaustaviti projekte koji štete životnoj sredini. Dalje se navodi da će u eventuanom drugom krugu predsedničkih izbora podržati kandidata opozicije, a da će u slučaju pobede podržati kandidata za premijera i gradonačelnika Beograda liste koja ostvari najbolji rezultat.

Sporazum za odgovornu Srbiju potpisali su predstavnici Socijaldemokratske stranke, Pokreta slobodnih građana (PSG), Demokratske stranke (DS), Nove stranke, Stranke slobode i pravde (SSP), USS Sloga, OGP “Akcija” i GDF.

Kako prenosi N1, sporazume nisu potpisali predstavnici Narodne stranke, koja se prema rečima Tamare Tripić iz Mreže za demokratski dijalog, jedina nije odazvala njihovom pozivu.

Izvor: European Western Balkans