Arhiva vesti

Članice Evropskog saveta osudile rusku agresiju i umešanost Belorusije

foto: Evropska unija

Evropski savet je 24. februara najoštrije osudio "rusku agresiju protiv Ukrajine" kojom "ugrožava svetsku stabilnost", ocenivši da takvoj sili nije mesto u 21. veku.

"Takođe osuđujemo umešanost Belorusije u tu agresiju protiv Ukrajine i pozivamo je da poštuje svoje međunarodne obaveze", navodi se u zajedničkom saopštenju članica Evropskog saveta.

"Svojim neisprovociranim i neopravdanim vojnim akcijama, Rusija grubo krši međunarodno pravo i ugrožava evropsku i globalnu bezbednost i stabilnost", navodi se u saopštenju.

Savet je pozvao Rusiju da odmah prekine vojne akcije, da bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa cele teritorije Ukrajine i u potpunosti poštuje ukrajinski teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost.

"Takvoj upotrebi sile i prinude nije mesto u 21. veku", navodi se u saopštenju.

Članice će se, kako se dodaje, u večernjim satima sastati da bi se "dogovorile u principu" o daljim restriktivnim merama koje će naneti "ogromne i ozbiljne posledice" Rusiji.

Pozvale su Rusiju i oružane snage koje podržava Moskva da poštuju međunarodno humanitarno pravo, izrazivši spremnost da odmah pruže humanutarnu pomoć.

"EU čvrsto stoji uz Ukrajinu i njen narod u ovom ratu. Eu će obezbediti političku, finansijku i humanutarnu pomoć", saopšteno je.

Dodaje se da će sarađivati sa susedima i međunarodnim partnerima, uključujući NATO i G7, čiji će se lideri uskoro sastati.

Izvor: Euractiv.rs