Arhiva vesti

Fajon i Bilčik: Očekujemo da se Srbija uskladi sa sankcijama EU protiv režima u Rusiji

foto: Evropska unija

BRISEL – Očekujemo da se Srbija u potpunosti uskladi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, kao i sa sankcijama usvojenim protiv režima u Rusiji, stoji u zajedničkom saopštenju izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimira Bilčika i predsedavajuće Delegacijom EP u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, Tanje Fajon.

“Ovo vidimo kao hitan i važan signal da Srbija podržava principe i vrednosti Evropske unije i da je posvećena zajedničkom radu sa evropskim partnerima u pravcu mira”, istakli su Fajon i Bilčik.

Oni su naglasili da je jedinstvo međunarodne zajednice u suprotstavljanju Putinovoj agresiji na Ukrajinu od suštinskog značaja za svaki pokušaj da se podstakne mir i da se izbegne širenje rata. Prema njihovim rečima, međunarodna situacija se dramatično promenila od prošle nedelje i više nema prostora i mesta za smirivanje agresora.

Dalje se nastavlja da je Srbija odbila da se uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i nije nedvosmisleno osudila rusku vojnu agresiju. “Srbija je svojom pozicijom, uz Bosnu i Hercegovinu, ostala jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja se nije usaglasila sa stavom EU”, naveli su iz Evropskog parlamenta.

Vlada Srbije usvojila je u nedelju zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost u kom se navodi da su za Srbiju “Rusija i Ukrajina uvek bile prijateljske zemlje i da je Srbija pružala punu i principijelnu podršku poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine”. U zaključku je navedeno da će se Srbija, kada su u pitanju sankcije, “rukovoditi isključivo zaštitom sopstvenih vitalnih ekonomskih i političkih interesa”.

Saopštenje poslanika Evropskog parlamenta, koji su bili i posrednici u međupartijskom dijalogu, dolazi nakon što je Evropski parlament usvojio Rezoluciju o agresiji Rusije na Ukrajinu. U tekstu se u jednom od članova spominje i Srbija i izražava se snažno žaljenje zbog činjenice da se Srbija nije uskladila sa sankcijama EU, što šteti njenom procesu pristupanja.

Izvor: European Western Balkans