Arhiva vesti

Ministarka spoljnih poslova Nemačke: Želimo da Srbija bude punopravna članica EU

foto: Evropska unija

BEOGRAD – Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok izjavila je danas da Srbija sa velikim ambicijama koraća ka Evropskoj uniji i da je deo tog putovanja spremnost za zajedničke stavove sa EU, prenosi FoNet. Prema njenim rečima Nemačka želi da doprinese da posle izbora Srbija i Kosovo postignu sveobuhvatni dogovor.

„Vidimo koliko su važne naše vrednosti zalaganje za mir, slabilnost i demokratiju, za nas kao Nemačku to znači da moramo da doprinesemo u regionu. Centralni spoljno-politički prioritet  Zapadnog Balkana je jasan, želimo da Srbija bude punopravna članica EU, ubeđeni smo da Srbi imaju pravo na život u našoj zajedničkoj kući, zato su potrebne reforme u vladavini prava, podržaćemo Srbiju iskreno”, rekla je Berbok.

Berbok je naglasila da će Nemačka u narednom periodu pokazati veću prisutnost u regionu Zapadnog Balkana.

„Stvorili smo funkciju specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, on će biti moje oko i uvo u regionu, pobrinuće se da Zapadni Balkan dobije pažnju koju zaslužuje, imamo sreću da imamo dobru startnu poziciju, odlučni smo da nećemo ostati na tome“, kaže Berlok, prenosi N1. 

Rekla je da je Srbija malo više napredovala od nekih drugih zemalja koji nisu dobile status kandidata.

“Pregovara se o poglavljima, razgovarali smo kako se proces može intenzivirati. Evropska unija je stvorena ne za sebe, videli smo da se mir ne podrazumeva, proces pridruživanja je važan, zemlje Evrope su umrežene”, rekla je Berbok.

Komentarišući situaciju u Ukrajini, nemačka ministarka spoljnih poslova izjavila je da je „važno imati jasan stav, a ne okrenuti glavu. „U Generalnoj skupštini UN osuđena je agresija Rusije na Ukrajinu, što je učinila i Srbija“, dodala je ona.  Ona je izjavila da je danaspredsednik Srbije Aleksandar Vučić sam rekao da je Srbija, kao i sve druge članice Evropske unije i najveći deo međunarodne zajednice, koristila “veoma jasan jezik kada je reč o ovom ratu ruskog predsednika protiv međunarodnog prava”.

Berbok je, odgovarajući na pitanje da li joj je Vučić preneo spremnost da se distancira od ruskog predsednika Vladimira Putina, na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da neće govoriti o pojedinostima njihovog razgovora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je upitao “kakve veze Srbija ima sa sukobom u Ukrajini” i “od čega bi trebalo da se distancira”. „ Šta je to Srbija uradila pogrešno? Kod nas nema ljubavi i mržnje, već samo poštovanja međunarodnog javnog prava, baš onako kako je Ukrajina poštovala teritorijalni integritet Srbije, tako i Srbija poštuje integritet Ukrajine“, naglasio je Vučić.

On je dodao da će Srbija će biti i ostati na poziciji poštovanja međunarodnog javnog prava.

„A što se tiče sankcija, razgovarao sam sa Berbok zahvalan sam što je želela da čuje stavove Srbije“, poručio je Vučić. Što se tiče ličnih kontakata, dodao je Vučić, nisam imao nijedna kontakt sa ruskim zvaničnicima, tako da ne znam od čega bi se distancirao.

Izvor: European Western Balkans