Arhiva vesti

Borel: Vreme je da se krene dalje u integraciji Zapadnog Balkana u EU

foto: Evropska unija

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel istakao je da je budućnost Zapadnog Balkana "jasno unutar EU" i da Zapadni Balkan nije  predvorje Unije već njen unutrašnji prostor.

Borel je u blogu naslovljenom "Vreme da se krene napred u EU integraciji Zapadnog Balkana" povodom prošlonedeljnih poseta Severnoj Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini, ukazao da su vođe tih zemalja jasno osudile rusku invaziju Ukrajine i pridružile se sankcijama EU protiv Rusije.

"Ujedinjeni smo u naporima da zaustavimo rat i pomognemo ukrajinskom narodu. Ja sam čvrsto istakao posvećenost EU da još više podrži Zapadni Balkan i da krene dalje kada je reč o budućnosti regiona u Evropskoj uniji", napisao je Borel.

Borel je ukazao da je čak i pre rata u Ukrajini, koji vraća "živa sećanja" na ratove tokom raspada bivše Jugoslavije 1990-ih i 2000-ih, konstatovano zabrinjavajući povratak napetosti u regionu, posebno unutar BiH i između Srbije i Kosova.

On je pozvao sve zemlje regiona da nastave tesnu saradnju sa EU kako bi "Zapadni Balkan bio miran, stabilan i čvrsto na putu ka EU".

"Videli smo kako spoljno mešanje pokušava da destabilizuje naše susede i oslabi EU, posebno kroz ruske podmukle i dobro dokumentovane kampanje dezinformacija", rekao je on.

Borel je naveo da "brutalni napad" ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu primorava sve zemlje da naprave izbor.

"Izbor između vladavine prava i vladavine oružja, između poretka zasnovanog na pravilima i sveta gole agresije. Sa zemljama koje sam posetio smo ujedinjeni u pokušaju da zaustavimo nečuven rat u Ukrajini. Moramo da nastavimo da blisko sarađujemo kako bi Zapadni Balkan bio miran, stabilan i čvrsto na putu ka EU", naglasio je Borel.

Ukazao je da su zloupotrebljavane teškoće povezane sa pandemijom kovida-19 širom Evrope ali da su te kampanje znatno intenzivirane od početka rata u Ukrajini. Na Zapadnom Balkanu uz to vlada vrlo jak strah od porasta cene energenata i hrane kao posledica rata u Ukrajini, s obzirom da su to zemlje mnogo siromašnije nego države članice EU i da je to bilo istaknuto tokom njegovih razgovora u regionu.

Borel je rekao da su praktična pomoć regionu i jasan napredak ka EU integracijama ključni u održavanju regiona čvrsto na putu ka EU.

Rekao je da je ponovio vođama Severne Makedonije i Albanije da su obe zemlje ispunile sve obaveze za početak pregovora o pristupanju sa EU.

Borel je napisao da je u BiH politička situacija postala vrlo zabrinjavajuća poslednjih meseci. Ukazao je da se sastao sa vojnicima koje služe u Evropskoj vojnoj operaciji u zemlji, Eufor operaciji Altea. EU je u nastojanju da podvuče rešenost i posvećenost da zaštiti stabilnost BiH i šire nedavno odlučila da udvostruči vojni kontingent u toj zemlji.

"Mi smo zaista rešeni u odbrani naših vrednosti protiv spoljnih pretnji i održavanju stabilnosti u našem najbližem susedstvu", napisao je Borel.

Rekao je da je svim izabranim vođama u BiH naglasio da EU želi da BiH ponovo napreduje na evropskom putu.

"Posebno sam ukazao da vlasti u Republici Srpskoj moraju da se vrate konstruktivnijem stavu da dozvole odgovarajuće odlučivanje u institucijama BiH", rekao je Borel.

Borel je ukazao da su poslednjih devet meseci radili na tome da olakšaju pregovore o sveobuhvatnom paketu ustavnih i izbornih reformi, da je ostvaren važan napredak i da je u vreme kada je on bio u BiH nedostajao samo finalni deo.

Visoki predstavnik EU je ukazao da u vremenima kada se Evropa suočava sa velikim izazovima za svoju bezbednost, vođe BiH imaju posebnu odgovornost da zaštite jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet svoje zemlje.

Izvor: Euractiv.rs