Arhiva vesti

Ursula fon der Lajen – adresa za žalbe o izbornim manipulacijama u Srbiji

foto: Evropska unija

BEOGRAD – Krajem prošle nedelje na adresu predsednice Ursule fon der Lajen stigla su dva pisma iz Srbije o predstojećim izborima zakazanim za 3. april. Jedno od nevladinih organizacija i profesora, u kom se izražava velika zabrinutost zbog “unapred isplaniranih prevara glasača”. Drugo je poslao predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević u kom demantuje navode prvog.

Nevladine organizacije, članovi Srpske akademija nauka kao i brojni profesor i javne ličnosti u svom pismu su ocenili da je nameštanje glasova u Srbiji česta praksa i zatražili da Evropsa unija, kroz OEBS i svoje druge organizaicje, ima stalnu posmartačku misiju.

“Nameštanje glasova je često praksa u Srbiji. Iako je Vlada pristala da na izborima budu prisutni posmatrači, mandat i opseg delovanja OEBS-a su nedovolni za suprotstavljanje ovakvom izazovu”, naglasili su oni i dodali da 250 posmatrala, koliko čini trenutna OEBS-ova misija, “jednostavno nisu u stanju da uoči i prijave prevare glasača na svim 8255 biračkih mesta.

U pismu su zatraženi dodatni posmatrači, čiji je broj bio dovoljaz za pokrivanje svih biračkih mesta.

“Kako bi nameštanje glasanja u Srbiji bilo bi bolje pojašnjeno, u pismu su priloženi neki od obrazaca prevara glasača koji su bili korišćeni na prethodnim izborima, kao i primer planiranja prevara na društvenim mrežama. S obzirom da se priprema za nameštanje glasanja dešava na društvenim mrežama, u pismu se zahteva povećanje kapaciteta za misiju OEBS-a u pogledu posmatranja i prijavljivanja predizbornih prevara”, stoji u pismu.

Predsednik Republičke izborne komisije oštro je demantovao navode iz prethodnog pisma i ocenio ih “tendenciozno plasiranim kako bi se unapred opravdao loš rezultat opozicije, a aktuelna vlast, preko organa za sprovođenje izbora, optužila za navodno nameštanje izbornih rezultata“.

“Iako su svi navodi iz otvorenog pisma objavljenog 25. marta u dnevnom listu „Danas“ netačni, pozivam da se, uz preko 3.500 do sada prijavljenih posmatrača, prošire kapaciteti svih posmatračkih misija, kako bi se aktuelni izborni proces sagledao što sveobuhvatnije”, stoji u pismu Vladimira Dimitrijevića.

Lista okupljena oko Stranke slobode i pravde (SSP) zatražila je Dimitrijevićevu ostavku jer je u pismu predsednici EK postupio kao “portparol Srpske napredne stranke, a ne kao predsednik RIK koja birne o zakonitosti i regularnosti izbornog procesa”.

“U svom pismu Dimitrijević govori o ‘lošem rezultatu opozicije’ na izborima, koji još nisu održani. Na ovaj način je Dimitrijević prekršio i zakon i moral jer ne može kao predsednik RIK davati izjave i ocene bilo čije uspešnosti na predstojećim izborima”, naveli su iz ove liste.

Tokom predizborne kampanje predsednicu Evropske komisije često je spominjao i predsednik Srbije Alelsandar Vučić kao jednu od retkih koja razume poziciju Srbije. Višše puta predsednik joj se javno zahvaljivao na tome što ga se saslušala. “Sve svoje muke mislim da sam joj izgovorio. Ne znam koliko nam je pomoglo, ali sam bar dušu spasao”, otkrio je Vučić početkom ovog meseca.

Izvor: European Western Balkans