Arhiva vesti

Socijalisti i demokrate u EP: Nakon pobede SNS, Srbija da napravi jasan proevropski izbor ako želi u EU

foto: wirestock on Freepik

BRISEL – Posle pobede predsednika Aleksandra Vučića i njegove vladajuće Srpske napredne stranke (SNS)  na izborima u Srbiji, Socijalisti i Demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu pozivaju vlast u Srbiji da konačno napravi jasan proevropski izbor, vrati demokratiju i vladavinu prava i ozbiljno shvati reformu procesa proširenja, navodi se u saopštenju ove poslaničke grupe.

“Srbija takođe mora da se što pre uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije posle Putinovog rata protiv Ukrajine. U suprotnom, to će imati posledice po njenu EU perspektivu”, kažu Socijalisti i demokrate.

Povratak raznolikosti i pluralizma u srpski parlament vide kao pozitivan pomak, međutim “žale zbog ograničene mogućnosti birača da donesu informisan izbori usled pritiska vladajuće stranke”.

Tajs Reten, poslanik EP i šef delegacije evroparlamentaraca koji su posmatrali ovogdišnje izbore ocenio je da je glavni uspeh na ovim izborima učešće opozicije, koja je pre dve godine bojkotovala parlamentarne izbore.

“Nažalost, osim veće izlaznosti i odziva birača, ne možemo dodati ništa pozitivnije, jer je, uprkos izmenama izbornog zakonodavnog okvira i različitim političkim opcijama, na izborima u potpunosti dominirala vladajuća partija. SNS i njeni saveznici vršili su pritisak na birače, zloupotrebljavali medijsku scenu i ponovo potvrdili naše razočaranje dešavanjima u Srbiji. Povrh svega, u narednom sazivu Skupštine biće ekstremno desnih partija”, rekao je Reten.

Prema njegovim rečima, ovi izbori pokazali su da glasanje na tri nivoa ne bi trebalo da bude “normalna praksa u krhkim demokratijama”, jer su slabi izborni uslovi osnova za zloupotrebe od strane vlasti.  “Dokaz za to je sinoćno gašenje Republičke izborne komisije (RIK), bez objavljivanja preliminarnih rezultata ni izlaznosti birača, a predsednik Vučić se proglasio pobednikom predsedničkih izbora”, dodao je Reten.

Tonino Picula, evroposlanik ocenio je da će Aleksandar Vučić i njegova SNS povezana sa Evropskom narodnom partijom (EPP) nastaviti da se “ruga demokratiji”.

“Ovi izbori su ponovo pokazali Vučićevo potpuno nepoštovanje pravednosti izbornog procesa na račun srpskog naroda”, rekao je Picula dodajući da bi Srbija trebalo da napravi vrlo jasan po pitanju svog puta u EU.

“Naš stav se nije promenio: Savet ne bi trebalo da otvara nikakva nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom sve dok Vučićeva vlada ne napravi ovaj izbor, preokrene svoje namerno rušenje vladavine prava i sankcioniše Rusiju”, zaključio je Tonino Picula.

Izvor: European Western Balkans