Arhiva vesti

Borel i Varheji pozvali Srbiju da dalje radi na dijalogu širom političkog spektra

foto: Evropska unija

Šef Spoljnopolitičke službe EU Žozep Borel i komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheiji u zajedničkom saopštenju su pozvali Srbiju da posle izbora nastavi da radi na širokom međupartijskom konsenzusu o reformama ključnim za napredak zemlje na putu ka EU.

Evropska unija je pozdravila učešće svih političkih snaga na izborima u Srbiji, nakon međupartijskog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta, i istakla da je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije centralni stub procesa pristupanja EU.

Prema preliminarnim nalazima i zaključcima međunarodnih posmatrača iz Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), predsednički i prevremeni parlamentarni izbori u Srbiji predstavili su različite političke opcije ali je niz nedostataka za rezultat imao neujednačene uslove i favorizovanje zvaničnika, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da EU čeka konačni izveštaj OEBS/ODIHR i preporuke za buduće izbore za rad svih političkih aktera i relevantnih institucija. Taj rad će zahtevati transparentan, inkluzivan i odlučan dijalog svih zainteresovanih strana.

"Ohrabrujemo novi parlament i političko vođstvo Srbije da nastave da rade u pravcu instinskog i konstruktivnog dijaloga širom političkog spektra radi stvaranja širokog međupartijskog konsenzusa o reformama u vezi sa EU koje su od ključnog značaja za napredak zemlje na putu ka Uniji", ističe se u zajedničkom saopštenju.

Napominjući da se raduju radu sa predsednikom i sledećom vladom, Borel i Varheji su naveli da ohrabruju Srbiju da pruži stvarne i opipljive rezultate, posebno u oblastii vladavine prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom kroz dijalog uz posredovanja EU, koji određuju tempo pristupnih pregovara Srbije sa Unijom.

"Nadovezujući se na ustavnu reformu i nedavna postignuća, Srbija treba da nastavi, ubrza i produbi reforme u oblasti nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija i domaćeg rešavanja ratnih zločina", navodi se.

Dodaje se da EU računa na konstruktivan angažman Srbije radi unapređenja pomirenja i dobrosusedskih odbosa, kao i da se raduje angažovanju sa novom vladom na pitanjima zelene agende.

Borel i Varheji su u zajedničkom saopštenju istakli i da se, kada je reč o ruskoj agresiji na Ukrajinu, od Srbije kao kandidata za EU koji pregovara o članstvu očekuje da se progresivno usklađuje sa pozicijama EU, uključujući deklaracije i restriktivne mere, u skladu sa Pregovaračkim okvirom EU-Srbija.

Podseća se da je EU vodeći politički partner Srbije i daleko najveći ekonomski partner i ističe da je EU odlučna da i dalje podržava srpski ekonomski oporavak, energetiku, bezbednost hrane i društvo, uključujući kroz znajačajnu podršku u sklopu Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Izvor: Euractiv.rs