Arhiva vesti

Zemlje Centralne Evrope podržale fokus češkog predsedavanja EU na Zapadni Balkan

Šefovi diplomatija Austrije, Mađarske, Slovenije i Slovačke podržali su na sastanku u zamku Štiržin u Češkoj najavu domaćina, šefa češke diplomatije Jana Lipavskog da će, uprkos novim prioritetima predsedavanja Češke Evropskom unijom zbog napada Rusije na Ukrajinu, fokus ostati na evrointegraciji Zapadnog Balkana.

"Geografski želimo da se usredsredimo na transatlantsko partnerstvo, Istočnu Evropu, naravno da ne zaboravimo Zapadni Balkan, regioni koji su povezani sa onim što se dešava na Ukrajini jer ratom Rusija podriva međunarodni poredak", kazao je 12. aprila na konferenciji za novinare posle sastanka češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.

Šef slovačke diplomatije Ivan Korčok zahvalio je posebno na tome što je Češka u fokusu svog predsedavanja u drugoj polovini ove godine ostavila Zapadni Balkan.

"Računajte na slovačku podršku", kazao je Korčok.

Slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar upozorio je takođe da EU ne sme da gubi iz vida Zapadni Balkan.

"Drago mi je da stavljate visoko u predsedavanju EU agendu Zapadnog Balkana. To je region koji ne smemo da gubimo iz vida. Nadam se da će biti napravljen pomak i da će početi za vreme francuskog ili češkog predsedavanja pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom. To je najsnažnija poruka koju možemo da pošaljemo regionu", kazao je Logar.

Šefovi diplomatija pet srednjeevropskih zemalja razgovarali su o ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji, kao i potrebi da EU prekine svoju zavisnost od ruskog gasa i nafte.

"Da ne ponovimo grešku kao posle aneksije Krima kada su padale velike reči kako ćemo prekinuti da zavisimo od Rusije i njenog gasa i nafte, a završili smo još zavisniji od Rusije", kazao je slovenački ministar spoljnih poslova Logar.

U agendi češkog predsedavanja EU neplanirano su se posle napada Rusije na Ukrajinu našla i pitanja zavisnosti od Rusije u gasu i nafti, energetska bezbednost Evrope, a takođe i pomoć Ukrajini i pitanje rešavanja humanitarne krize kada je preko 4,4 miliona Ukrajinaca napustilo zemlju i izbeglo mahom u članice Evropske unije.

"Politički smo već tu, odlučili smo da prekinemo korišćenje ruskog gasa i nafte ali to nije moguće preko noći", upozorio je slovački ministar Korčak.

Šef slovačke diplomatije takođe je rekao da će njegova zemlja nastaviti da pomaže Ukrajini, ne samo politički, već i konkretno oružjem i vojnim sistemima jer je slovački nacionalni interes da Ukrajina kao njen sused ostane suverena, nezavisna i demokratska zemlja.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da Mađarska ne namerava da se angažuje u ratu u Ukrajini iako brani njen suverenitet a da iako je zvanična Budimpešta podržala do sada svih pet paketa sankcija EU protiv Rusije ne može zbog svoje energetske bezbednosti da prihvati sankcije u vezi sa naftom ili gasom.

"Želimo da obezbedimo snabdevanje Mađarske energijom", kazao je Sijarto.

Češka takođe planira da tokom svog predsedavanja organizuje donatorsku konferenciju za prikupljanje pomoći ukrajinskim izbeglicama.

Izvor: Euractiv.rs