Arhiva vesti

Šib: Očekujemo da se Srbija uskladi sa sankcijama Rusiji, ubrzaće svoj put ka EU

BEOGRAD – Nemačka i Evropska unija očekuju od Srbije da se priključi sankcijama Rusiji, jer je Beograd na putu ka članstvu EU, izjavio je nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib gostujući na televiziji N1. On je poručio da je Evropska unija zajednica vrednosti, koja podrazumeva i zajedničku spoljnu politiku, a pitanje da li će se Srbija pridružiti restriktivnim merama je povezano sa tim.

Šib je dodao da je Nemačka svesna energetske zavisnosti Srbije od Rusije, baš kao i njegova zemlja. “Želimo da pružimo podršku Srbiji, svesni smo šta to znači osloboditi se energetske zavisnosti”, rekao je Šib.

Prema njegovim rečima, sve je u rukama Srbije jer je proces evropskih integracija smišljen tako da u što je većoj meri zemlje kandidati sprovode reforme koje znače brži napredak ka članstvu.  “Nemačka podržava Srbiju na tom putu. Što se brže pridruži spoljnoj i bezbednosnoj politici, Srbija će brže napredovati na putu ka EU i mi tu Srbiju potpuno podržavamo”, izjavio je nemački ambasador u Beogradu.

Na pitanje da li će Nemačka povući investitore, ukoliko Srbije odbije da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, Šib je rekao da je to vrlo “hipotetčko pitanje”.

“Razvoj je u toku, sama preduzeća odlučuju za sebe šta će uraditi, ja vidim i dalje pozitivan trend. Svaka nemačka investicija ovde je dobra stvar bez ikakve sumnje, ali istovremeno preduzeća prate aktuelnu situaciju i gledaju kakvu pozicija Srbija zauzima u ovoj situaciji, a kakav će stav zauzeti to je na njima, ali situacija je složena i teška. Kada je reć o zemljama koje teže ka EU, moramo pokazati jedinstvo, solidarnost, zalagati se zajedno da se završi ovaj strašni rat što je pre moguće”, istakao je Šib.

On je objasnio da sankcije EU i međunarodne zajednice Rusiji “nisu došle iz čista mira” dodajući da je postupanje Rusije bez presedana jer je napadnuta suverena i nezavisna država što je kršenje međunarodnih pravila.

“Ovaj rat traje već sedam nedelja, vratio se rat u Evropu, to je katastrofa. Niko se nije usudio da nešto tako pomisli, imamo sada hiljade poginulih, milione izbeglih i ne može se predvideti kraj ovog rata”, zaključio je Tomas Šib.

Izvor: European Western Balkans