Arhiva vesti

Ukrajina za samo deset dana popunila upitnik EU

foto: Evropska unija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zvanično je predao popunjeni upitnik za članstvo u EU predstavniku bloka u Kijevu rekavši da veruje da će taj korak omogućiti njegovoj zemlji da dobije status kandidata "u roku od nekoliko nedelja".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uručila je Zelenskom upitnik tokom posete Kijevu 8. aprila obećavši brži start Ukrajine ka članstvu u EU nakon ruske invazije.

Zelenski je 18. aprila predao upitnik, navodno završen za samo deset dana, predstavniku EU u Ukrajini, pokazuju snimci sastanka koje je objavio njegov kabinet.

"Ovaj cilj ujedinjuje građane Ukrajine, da se osećaju kao ravnopravan deo Evrope", rekao je Zelenski Matiju Masikasu.

"Čvrsto verujemo da će ova procedura (davanje statusa kandidata) početi narednih nedelja i da će pozitivno delovati na istoriju našeg naroda, s obzirom na cenu koju je platio na putu ka nezavisnosti i demokratiji", rekao je Zelenski na sastanku.

U govoru kasnije istog dana Zelenski je rekao da je Rusija počela ofanzivu na Donbas i istakao da je "ukrajinsko pristupanje EU integralni deo strateške vizije" za budućnost u narednim decenijama, preneo je EURACTIV.com.

"Svaka zemlja koja se priključila EU prošla je kroz istu proceduru sa upitnikom, jedina razlika je što su im za to bile potrebne godine, a mi smo završili za nešto više od nedelju dana", dodao je ukrajinski predsednik. Rekao je i da će uskoro dostaviti i drugi deo odgovora i da se nada da će reakcija Evrope biti brza.

Diplomate iz zemalja koje su ušle u EU 2004. i 2007. podsećaju da je procedura odgovaranja na upitnik trajala mesecima i da je papira bilo toliko da nije mogao da ih ponese jedan čovek.

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Igor Žovkva rekao je pre uručivanja upitnika predstavniku EU da očekuje da Ukrajina dobije status kandidata u junu, na sastanku Evropskog saveta.

"Očekujemo da preporuka bude pozitivna i onda će lopta biti na terenu članica EU", rekao je Žovkva.

Redovni samit šefova džava i vlada EU zakazan je za 23-24. jun ali je već najavljen vanredni samit 30-31. maja na čijem dnevnom redu će biti Rusija, energetika i odbrana.

Pre nego što se o članstvu Ukrajine bude razgovaralo na nivou EU 27, Evropska komisija treba da objavi preporuku o usklađenosti te zemlje sa neophodnim kriterijumima za članstvo.

Prema zvaničnicima EU, nacrt tog mišljenje očekuje se u maju a zatim u junu i gotov tekst.

"Znamo koliko je važno da im damo signal i da ih ohrabrimo jer se bore za opstanak", rekao je jedan EU zvaničnik.

Iako se očekuje da ukrajinski proces bude nešto brži nego kod drugih članica EU, ipak će potrajati. Podseća se da je Hrvatskoj, koja je poslednja ušla u EU, trebalo deset godina da postane članica.

Izvor: Euractiv.rs