Arhiva vesti

Donfrid u Beogradu, teme Kosovo, Ukrajina i ekonomska saradnja

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Karen Donfrid, sa kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama, dijalogu Beograda i Prištine, kao i o drugim aktuelnim geopolitičkim pitanjima, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Sagovornici su razgovarali i o odnosu Srbije prema situaciji u Ukrajini, ali i o diverzifikaciji energetskih izvora u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Vučić je istakao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i da u tom smislu unapređenje dobrosusedske i uzajamno korisne saradnje predstavlja temeljno i nepromenjivo polazište ukupne spoljne politike naše zemlje.

On je posebno istakao inicijativu „Otvoreni Balkan“ kao primer uspešne regionalne saradnje i borbe za zajedničke ciljeve, naglasivši da je to najbolji način za pripremu regionalnih država za članstvo u EU.

Vučić je pozdravio prisustvo brojnih i značajnih američkih kompanija koje uspešno posluju u Srbiji i dodao da postoji ogroman potencijal koji bi trebalo iskoristiti, pogotovo imajući u vidu odlične uslove koje Srbija može da ponudi potencijalnim investitorima.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine, pri čemu su se saglasili da se otvorena pitanja u dijalogu mogu rešiti pod pokroviteljstvom EU kako bi došlo do kompromisnih rešenja.

Donfrid je istakla je da se SAD snažno zalažu da čitav region Zapadnog Balkana uđe u EU i ponovila da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike prema regionu. Pozdravljajući „Otvoreni Balkan“ i nameru Srbije da stavi ekonomska pitanja u fokus regionalne saradnje, pomoćnica državnog sekretara SAD je istakla da ta inicijativa predstavlja priliku za još bolje promovisanje investicionih potencijala regiona.

Sastanak i sa Brnabić

Donfrid se juče sastala i sa predsednicom tehničke Vlade Anom Brnabić.

Srbija je posvećena nastavku reformi u oblasti vladavine prava, a najvažniji deo tog posla urađen je usvajanjem ustavnih amandmana u januaru ove godine, što predstavlja preduslov za jačanje nezavisnosti i samostalnosti sudija i tužilaca, rekla je Brnabić, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Premijerka je dodala da je Vlada posvećena nastavku dijaloga i otvorenoj komunikaciji sa organizacijama civilnog društva i predstavnicima medija.

Zaključeno je da je dalje jačanje i unapređenje ekonomske saradnje od važnosti za obe strane, kao i da su američke kompanije i investicije važne za Srbiju, naročito u oblasti IT i novih tehnologija.

Brnabić i Donfrid razgovarale su i o dijalogu Beograda i Prištine.

Predsednica Vlade naglasila je u razgovoru da je Srbija otvorena i spremna za nastavak dijaloga i podsetila da Priština još uvek nije uradila ništa na formiranju Zajednice srpskih opština što je bilo dogovoreno Briselskim sporazumom još pre devet godina.

Donfrid prethodno na Kosovu, do kraja nedelje u ostatku regiona

Donfrid je otpočela svoju posetu regionu na Kosovu u ponedeljak.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na zajedničkoj konferenciji na novinare s Donfrid posle sastankas kazala da su razgovarali o hitnosti dijaloga i potrebi napretka u tom procesu, uvek fokusiranog na uzajamno priznavanje, prenosi Gazeta Express.

Dodala je i da je Priština posvećena procesu koji se odvija u Briselu.

S druge strane, Osmani je izrazila razočarenje zbog toga što, kako kaže, Beograd nije sproveo mnoge sporazume na koje se obavezao u Briselu, „uključujući i to da ukine nelegalne strukture koje nastavljaju da zastrašuju kosovske Srbe“.

“Zahvalni smo na tome što još jednom čujemo da SAD snažno podržavaju naše evroatlantske integracije i teritorijalni suverenitet Kosova. SAD nemaju većeg saveznika od Kosova. Možemo da budemo i mala zemlja, ali uz saradnju sa našim saveznicima možemo imati značajan uticaj“, rekla je kosovska predsednica.

Karen Donfrid kazala je na istoj konferenciji za štampu da Kosovo mora svakodnevno da se bori da izađe u susret svojim građanima i dobije mesto koje mu pripada u evropskim i evroatlantskim institucijama.

Kako preenosi Koha, ona je rekla da to uključuje intenziviranje napora u dijalogu Beograda i Prištine koji bi, tvrdi, trebalo da bude usmeren na uzajamno priznanje.

“Rat u Ukrajini je pokazao koliko je važno hitno raditi na tome da Kosovo i njegovi susedi nastave sa reformama neophodnim za demokratsku konsolidaciju i njihovu integraciju u evropske i evroatlantske institucije. Kosovski mir i napredak, iako su zarađeni uz mnogo truda, ne treba uzimati zdravo za gotovo. Moramo se svakodnevno boriti da izađemo u susret građanima“, rekla je Donfrid.

„KFOR, koji je najveći kontingent NATO-a je glavna i vidljiva manifestacija naše kontinuirane posvećenosti bezbednosti i stabilnosti Kosova. SAD su ponosne zbog toga što Kosovo možemo nazvati partnerom“, rekla je Donfrid.

Pomoćnica američkog Državnog sekretara ove nedelje je na turneji na Zapadnom Balkanu tokom koje će, kako je ranije saopštio Stejt department, do 29. aprila boraviti i u Albaniji, BiH, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

Izvor: European Western Balkans