Arhiva vesti

Žiofre: Nema prečica za članstvo u Evropskoj uniji

foto: Evropska unija

BEOGRAD – Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je gostujući na RTS da se Evropska unija stalno menja i razvija i da novi kandidati moraju da se prilagode, “da je to vrlo jasan proces i da u njemu nema prečica”, prenosi N1. 

Povodom Dana Evrope Žiofre je istakao da su mnogi doprineli borbi protiv fašizma i nacizma, uključujući i Srbiju i podsetio da je, kada je Rober Šuman objavio Deklaraciju pre 72 godine, deja bila da se horor Drugog svetskog rata više ne ponovi.

“Dakle osnovna ideja je bila da udruže suverenitete kako bi rat bio nezamisliv i nemoguć. dakle oni su udružili ugalj i čelik, to su bila dva osnovna elementa za vojevanje u to vreme i odatle smo izradili Uniju od 27 država članica”, rekao je Žiofre.

On je istakao da je EU obezbedila svojim građanima prosperitet i mir, među državama članicama slobodu i demokratiju. Dodao je da su to sjajna dostignuća na kontinentu koji je toliko uništen ratovima.

Ambasador EU u Srbiji poručio je da je prvi važan element da se EU razvija i da ona mora da odgovara na izazove koji dolaze. Na pitanje da li ima prečice ka punopravnom članstvu u Uniji, posebno na zahtev Ukrajine da postane članice, šef Delegacije EU u Srbiji rekao je da se “EU stalno menja i razvija i da kandidati moraju da se prilagode”.

“EU je ostala jedna privlačna destinacija, Ukrajina i Moldavije su se prijavile jer vide EU kao destinaciju, kao odredište gde će njihovi građani biti zaštićeni, biti slobodni i moći će da uživaju u demokratiji. Ali, to je proces koji je vrlo jasan i mi nemamo prečice”, zaključio je Žiofre.