Arhiva vesti

Borelj: Lideri regiona potvrdili stratešku posvećenost evropskim integracijama

foto: Evropska unija

BRISEL – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj poručio je nakon neformalne večere sa liderima Zapadnog Balkana da region i i Evropska unija moraju zajedno da se pozabave štetnim posledicama rata u Ukrajini i rekao da su lideri regiona potvrdili svoju stratešku posvećenost evropskim integracjiama i regionalnoj saradnji.

Iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) saopšteno je da je Borelj pozdravio podršku koju su zemlje regiona dale na glasanju za rezolucije koje su povezane sa agresijom Rusije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN).

“Visoki predstavnik informisao je lidere regiona o odgovoru Evropske unije u podršci Ukrajini, uključujući i restriktivne mere EU koje imaju za cilj ograničavanje Kremlja da finansira rat. Borelj je ponovio važnost usklađivanja zajedničke spoljne i bezbednosne politike kao centralnog elementa evropskog puta”, stoji u saopštenju EEAS-a. 

Na sastnaku je bilo reči i o globalnom i regionalnom uticaju ruskog “ilegalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine i njenog naroda”, kao i na štetne posledice ovog rata po region i Evropu. To se odnosi i na cene hrane i energenata, regionalnu i globalnu stabilnost.

Kako stoji u saopštenju EEAS-a, angažman EU kada je pitanju Zapadni Balkan nastaviće se 16. maja na sednici Saveta za spoljne poslove koji će diskutovati o situaciji u regionu.

Tradiciju okupljanja lidera regiona u neformalnijoj atmosferi uspostavila je bivša šefica diplomatije EU Federika Mogerini, a ovog puta večeri je prisustvovao i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Vučić: Pozicija Srbije nije jednostavna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć nakon neformalne večere sa liderima regiona u Briselu, da će prištinske vlasti podneti zahtev za članstvo Kosova u Savetu Evrope i ocenio da je to kršenje svih principa međunarodnog javnog prava i normi – od Rezolucije 1244 UN do Vašingotnskog sporazuma i naglasio da se Srbija sada “ne nalazi u lakoj poziciji”, prenosi FoNet.

“Oni kažu ‘mi smo nezavisna država i to je potvrđeno odlukom Međunarodnog suda pravde 2010. godine’ i nastaviće sa tim inicijativama. Nama predstoji veoma težak period po tom pitanju. To, naravno, donosi dodatne turbulencije jer oni misle na ukrajinsku situaciju, optužujući Srbiju da je produžena ruka Rusije, naravno govoreči neistine i misle da tu situaciju mogu da iskoriste protiv Srbije i da mogu da dobiju mnogo više nego što su računali ranije”, izjavio je Vučić.

On je novinarima rekao da će u narednih 36 sati biti održan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost i da će Srbija “početi politički da reaguje”.

“To je naš odnos i ako neko misli da može da nas ucenjuje i da pritiscima može da slomi Srbiju – neće to ići tako lako kako su zamislili. Mi ćemo u narednih 36 sati zakazati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednosti i početi politički da reagujemo, da se suprotstavljamo svemu tome“, istakao je Vučić, dodajući da „ako neko misli da može da nas ucenjuje ili da pritiscima može da slomi Srbiju – neće ići tako lako kako su zamislili“.

Prema njegovim rečima, sa komesarom Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem i šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom imao “korektan razgovor” i naveo da se očekuje veliki samit koji će da organizuju Francuzi 23. juna.

„Što se nas tiče situacija nije jednostavna, ali nemamo kud, ne možemo iz svoje kože“, rekao je Vučić.

On je dodao da je zadovoljan današnjim razgovorima u Briselu, ali je istakao da „nije srećan zbog sveukupne situacije, kao i da je pozicija Srbije teška, složena, kompleksna, komplikovana“.

Vučić je ponovio da je ubrzanje puta ka EU strateški cilj Srbije, a da, što se tiče EU, novinari moraju da pitaju evropske zvaničnike. „Očekujem da mnogo toga bude razjašnjeno do sredine juna i do tog velikog samita o Zapadnom Balkanu 23. juna“, zaključio je Vučić.

Izvor: European Western Balkans