Arhiva vesti

Mišel: Evropska geopolitička zajednica bi olakšala proces pristupanja EU

foto: Evropska unija

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je 19. maja u Beogradu da bi "Evropska geopolitička zajednica", čije je osnivanje predložio, pomogla zemljama koje žele da se pridruže Evropskoj uniji jer bi olakšala proces njihovog pristupanja.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Mišel je rekao da bi ta nova platforma pružila priliku za redovnu razmenu gledišta na najvišem nivou koje bi povećalo "međusobno političko razumevanje uključenih strana".

"U punoj meri podržavam ideju da se ubrza proces pristupanja Uniji i da bude efikasniji. Treba da se osete opipljive koristi u zemljama kandidatima za članstvo. 'Evropska geopolitička  zajednica' omogućila bi da se redovno sastajemo na najvišem nivou, da razmenjujemo ideje o zajedničkim interesima, da se koordinišemo", kazao je Mišel.

Naveo je da je predlog za stvaranje "Evropske geopolitičke zajednice" izneo jer je "važno da odmah sad" postoji politički format koji će omogućiti "zajedničku posvećenost konkretnim izazovima".

"Ta platforma, taj format će se posvetiti zajedničkim izazovima, naročito spoljnopolitičkim i geopolitičkim. Imamo neke konkretne ideje o tome ko bi to razrađivao, pričali smo o tome sa predsednikom Vučićem, ali cilj nam je da saslušamo naše partnere kako bi nova platforma bila efikasna i konkretna", dodao je.

Mišel je rekao da "to nije neka nova ideja iz Brisela koja je predložena kako bi nešto odložila", već naprotiv, radi povećanja saradnje i koordinacije između članica EU i zemalja kandidata za članstvo.

On je kazao njegova poseta Beogradu "šalje snažan signal bliske saradnje" Srbije i EU i dodao da je Naučno-tehnološki park, koji je ranije danas obišao, "odličan primer kako EU doprinosi budućnosti Srbije".

"Kada ulažemo u inovacije i startapove u Srbiji, mi zapravo ulažemo u srpski narod. Vaši projekti postaju naši zajednički projekti i naša zajednička budućnost", naveo je.

Mišel je rekao da je došao u Beograd da potvrdi punu posvećenost EU pristupnim pregovorima sa Srbijom, navodeći da najavljeni sastanak lidera članica EU i zapadnobalkanske šestorke, u Briselu 23. juna, treba da proširi dijalog i da produbi saradnju dve strane.

"Izazovi s kojima se suočavamo zahtevaju nove načine razmišljanja i rada. Moramo da ubrzamo evropske integracije i da stvorimo podsticaj za reforme. Želimo da damo konkretne benefite svim građanima Srbije i svim partnerima u regionu, a to znači da već sada počnemo sa integracijom, tokom pristupnih pregovora", kazao je Mišel.

Vučić: Verujem da će se Srbija prikloniti inicijativi Evropske geopolitičke zajednice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da se Srbija prikloni ideji Evropske geopolitičke zajednice, odnosno inicijativi predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela čiji je cilj produbljivanje saradnje u suočavanju sa zajedničkim izazovima u Evropi.

"Ne vidim ništa loše u ovome za Srbiju i što se Srbije tiče, verujem da posle razgovora koje ću sa predstavnicima vlade da imam, da ćemo se mi tome sa velikim zadovoljstvom i velikom nadom prikloniti i priključiti", rekao je Vučić nakon sastanka sa Mišelom.

Ocenio je da je ta inicijativa značajna za sve na Zapadnom Balkanu i da poseta Mišela predstavlja "energizaciju" svega što bi trebalo da se dogodi 23. juna u Briselu, na velikom samitu lidera EU i Zapadnog Balkana u kome će učestvovati i Srbija.

Vučić je istakao da je o toj inicijativi razgovarao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, kao i danas sa Mišelom i istakao da je "uvek lako naći manu nečemu, ali da on ne može da spada u većinu".

"Ja nemam ništa protiv, ne vidim nikakve zavereničke teorije u tome, za mene je to važan korak napred i zahvalan sam predsedniku Mišelu i predsedniku Makronu na toj inicijativi", istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, sigurna prilika da se dva puta godišnje razgovara na samitima sa 27 lidera zemalja Evropske unije, što bi ta inicijativa omogućila, je "velika stvar za Srbiju".

"To je velika promena i to je velika stvar, time možete da iznosite ljudima svoje stavove, time možete da štitite svoju zemlju, da tražite, da molite, da se borite za svoju zemlju efektivnije i efikasnije nego do sad", kazao je predsednik.

Govoreći o evropskom putu Srbije, Vučić je istakao da se Srbija od kada je počela pregovore sa EU obavezala na sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom i naglasio da to "nije nikakva novost".

"Moramo da budemo dovoljno fer prema sebi, odavno smo mi priznali da želimo da budemo deo EU, da to tražimo, da je to naša molba, zahtev, ali je takođe i njihov zahtev i pre davanja statusa kandidata bio postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom", kazao je Vučić.

Mišel: Progresivna integracija za efikasniji proces proširenja EU

Predsednik Evropskog saveta izjavio je 18. maja, uoči posete Beogradu, da proces proširenja EU na Zapadni Balkan treba da bude efikasniji i dinamičniji i da stvori novi zamah koji će podstaći reforme.

Na sednici Evropskog ekonomsko-socijalnog odbora, savetodavnog tela EU, Mišel je rekao da bi "rešenje moglo da leži u progresivnoj i postepenoj integraciji, već tokom procesa pristupanja".

"Na primer, kada neka zemlja ispuni neophodne standarde u datom sektoru, mogla bi aktivno da učestvuje i da ima savetodavni glas u radu Saveta ministara, zavisno od agende. Zemlja bi se takođe postepeno integrisala u akcije EU, kako se bude potvrđivala njena usaglašenost sa pravnim tekovinama Unije. Primera radi, u određenim oblastima unutrašnjeg tržišta, roming zoni EU ili zajedničkom energetskom tržištu", kazao je Mišel.

Naveo je da bi zemlja kandidat za članstvo, kada dostigne određena merila, "takođe imala koristi od pristupanja evropskim programima i fondovima EU koji nude konkretne koristi njenim građanima", prenela je EU info mreža.

Mišel je rekao i da bi "mehanizmi reverzibilnosti takođe trebalo da budu integrisani" u proces pristupanja, tako da zemlji kandidatu "određene beneficije integracije budu povučene ako ona nazaduje u pogledu vladavine prava".

Izvor: Euractiv.rs