Arhiva vesti

Bilčik: Postoji samo evropsko rešenje za dijalog Beograda i Prištine

foto: Evropska unija

PRIŠTINA – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik poručio je da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i rekao da ceni sve korake koje je Beograd uradio, a da je nakon kosovskih izbora “problem mnogo više” u rukama i na strani liderstva u Prištini i vlade Aljbina Kurtija, prenosi FoNet.

Bilčik je za Kosovo onlajn rekao da postoji “samo evropsko rešenje” i dodao da iskreno ne vidi kako bi to pitanje bilo povezano sa sankcijama protiv Rusije, “jer to je dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU)”.

On se nada da će doći do progresa na manjim pitanjima poput registarskih tablica, ali i kad se radi o većim pitanjima i već preuzetim obavezama u prošlosti, dodajući da je to jasno iz poruka koje se čuju iz Evropskog parlamenta.

Bilčik je pozvao sve koji su uključeni da budu “pametni i mudri” kako bi dijalog išao napred, i da razmišljaju “van kutije”, a ne o neposrednim izborima i lokalnoj politici.

Naglasio je da se nada da svi u regionu razumeju da nema vremena niti mesta da se “igraju vatrom” dodajući da “imamo rat u Evropi”, da je ruska agresija “stvarna” i da civili umiru kao rezultat “brutalnog napada Rusije na Ukrajinu”.

Uz ocenu da je Balkan uvek “potencijalno ekspolozivan sa ruskim prisustvom i uticajem u regionu”, Bilčik je rekao kako veruje da je budućnost Srbije evropska, “a ne ruska ili kineska”.Govoreći o prijavljivanje Kosova za Savet Evrope, on je naglasio da “bilo koji jednostrani koraci u pravcu koji ne ide u korist dijalogu Beograda i Prištine ne pomažu”. Dodao je da je zbog toga zabrinut da dijalog “možda ne ide napred nego nazad, a to je nešto to svi želimo da sprečimo”.

Izvor: European Western Balkans