Arhiva vesti

Samo osam članica EU bezuslovno podržava status kandidata za Ukrajinu

foto: Evropska unija

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, zahtev Kijeva da se priključi EU jedna je od tema širom Unije pri čemu neki daju bezuslovnu podršku, neki oklevaju a neki, poput Atine, ukazuju da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana neposredan prioritet.

Očekuje se da pitanje davanja statusa kandidata za EU Ukrajini, što je prvi korak na dugom putu do članstva, bude na dnevnom redu lidera EU pre kraja francuskog predsedavanja na kraju juna.

Za sada nema konsenzusa oko toga kako treba da izgleda prvi korak Ukrajine. Predsednik te zemlje Volodimir Zelenski čak je otišao tako daleko da je rekao da Ukrajini "ne treba alternativa kandidaturi za EU".

"Nisu nam potrebni kompromisi", rekao je nedavno Zelenski na konferenciji za štampu tokom posete portugalskog premijera Antonia Koste Ukrajini.

Podrške budućnosti Ukrajine u EU ima "u izobilju" ali se ponekad status kandidata meša sa članstvom, neki daju podršku ali izbegavaju vremenske okvire, stižu i upozorenja da se preskaču delovi politike proširenja, piše briselski portal EURACTIV.

Neke članice EU više a neke manje podržavaju davanje statusa kandidata Ukrajini pre 1. jula a samo osam pruža bezuslovnu podršku.

Prema mapi koju je uradila mreža EURACTIV, bezuslovnu podršku Ukrajina ima od Italije, Bugarske, Češke, Slovačke, Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije.

Drugu grupu zemalja čine one koje bi se mogle svrstati u kolebljive (kao što je Španija), čija podrška davanju statusa kandidata Ukrajini zavisi od pozitivne ocene Evropske komisije.

Sličnu logiku prate i zemlje (npr. Portugal) koje su u principu podržale kandidatski status za Ukrajinu ali oklevaju da daju neki rok, kao što je kraj juna.

S druge strane, Slovenija i Mađarska su na početku rata podržale davanje statusa kandidata Ukrajini što pre.

Međutim, posle toga je došlo do promene vlade u Ljubljani a odnosi Budimpešte i Kijeva su sve napetiji i zbog toga pozicija te dve zemlje nije sasvim jasna.

Istovremeno Grčka i Kipar podržavaju članstvo Ukrajine u EU ali se protive ubrzanom procesu koji sugerišu neke istočnoevropske članice, rekli su za Euraktiv Grčka diplomatski izvori.

Prema izvoru u grčkom ministarstvu spoljnih poslova, stav Grčke je da treba poštovati sve procedure iz člana 49 Ugovora EU.

Istovremeno Grčka daje poseban značaj pristupnom procesu Zapadnog Balkana, koji mora da se nastavi i ubrza, rekli su izvori dodajući da Atina insistira da je evropska perspektiva regiona neposredan prioritet.

Na pitanje da li se Grčka slaže da Ukrajina dobije status kandidata za EU u junu, izvor upućen u to pitanje rekao je da Atina želi prvo da vidi predlog Evropske komisije, iako on generalno na to gleda pozitivno pod uslovom da su članice jednoglasne, što za sada nije slučaj.

Kada je reč o Kipru, vladin izvor je za Euraktiv Grčka rekao da prvo treba videti u kom će pravcu ići mišljenje Evropske komisije.

Ako bude pozitivno, Kipar bi pristao na predlog da se Ukrajini da status kandidata za EU. Međutim, dodao je taj izvor, treba strogo poštovati sve relevantne procedure pa bi proces pristupanja bio dug.

Kiparski izvori kažu i da se u obzir moraju uzeti zemlje kandidati za EU sa Zapadnog Balkana od kojih su neke već napravile velike korake ka pristupanju sprovodeći neophodne reforme i ispunjavajući obaveze.

Izvor: Euractiv.rs