Arhiva vesti

Jovanjica, Krušik, Belivuk i Savamala ipak u amandmanima na nacrt rezolucije EP o Srbiji

foto: wirestock on Freepik

BRISEL – Evropski parlament poziva Srbiju da pruži vidljive rezultate u oblasti borbe protiv korupcije, posebno u slučajevima sa visokim nivoom javnog interesa, stoji u najnovijoj verziji amandmana Odbora za spoljne poslove u Evropskom parlamentu (AFET). Poslanici EP zalažu se da bi dalja pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kada Srbija preduzme neophodne mere u oblasti vladavine prava.

Zvanični Beograd poziva se da unapredi rezultate u istragama i slučajevima korupcije na najvišem nivou, uključujući oduzimanje imovine stečene kriminalom.

Kako stoji u najnovijoj verziji amandmana, u koju je European Western Balkans imao uvid, poslanici Evropskog parlamenta sa zabrinutošću primećuju da u slučajevima Krušika i Telekoma Srbija nema dostupnih informacija o toku istrage. Konstatuje se da je slučaj Jovanjice u toku sa dve odvojene optužnice i da se pojavljuju novi slučajevi korupcije na visokom nivou o čemu svedoče pisanja istraživačkih medija.

Kada je u pitanju rušenje u Savamali, Evropski parlament ponovo poziva vlasti u Srbiji da istraže sve okolnosti i krivično gone sve odgovorne osobe za rušenje privatne imovine i konstatuje da je primećeno da je za taj slučaj osuđen samo jedan policajac „primoran da preuzme isključivu odgovornost za ceo slučaj“.

„Evropski parlament poziva vlasti u Srbiji da istraže i krivično gone sve koji su imali navodne veze sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka. Izražava se zabrinutost zbog novih optužbi da je Darko Šarić vodio kriminalnu organizaciju dok je bio u zatvoru u Srbiji“, stoji u amandmanima u koje je EWB imao uvid.

Radi se o drugoj verziji takozvanih kompromisnih amandmana, koji nastaju kao rezultat dogovora među poslaničkim grupama da se slični amandmani spoje u jednistven tekst. S obzirom da je oko njihovog teksta već postignut konsenzus, očekuje se da bi oni verovatno mogli ući u konačni tekst rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji. O finalnoj verziji Rezolucije prvo će se glasati ovog meseca u AFET-u, kojim predsedava Dejvid Mekalister.

Pročitaj još: Amandmani na nacrt rezolucije EP o Srbiji: Vlasti da vrate zemlju na pravi put 

Poslanici EP osudili su sve veće prisustvo osuđenih ratnih zločinaca u medijskom prostoru koji se koristi za širenje mržnje i netrpeljivosti prema nacionalnim manjinama u Srbiji, spominjući primere ratnih zločinaca poput Veselina Šljivančanina, Dragoljuba Ojdanića i Nikole Šainovića.

Pozivaju se vlasti i državni službenici na poštovanje osnovnog prava na mirno okupljanje i uzdržavanje od upotrebe prekomerne sile.

„Osuđuje se nasilje grupa ekstremista i huligana tokom mirnih protesta, kao što su bili oni tokom novembra 2021. protiv murala Ratka Mladića u Beogradu kao i ekološki protesti u decembru 2021. u Šapcu i Beogradu“, stoji u tekstu amandmana i „žali“ što se jedan broj građana suočio sa prekršajnim postupcima i poziva da se vlast uzdrži od tih „nesrazmernih ograničenja prava na mirno okupljanje“.

U amandmanima se žali što je rad Narodne skupštine bio ograničen zbog nedostataka istinske političke debate između vladajućih i opozicionih partija i naglašava važnost međustranačkog konsenzusa o neophodnim reformama za osiguravanje napretka ka EU.

„Evropski parlament zabrinut je zbog činjenice da Narodna skupština ne vrši svoju nadzornu ulogu i da dnevni red diktira isključivo izvršna vlast. Novo rukovodstvo i poslaničke grupe pozivaju se da se usredsrede na konstruktivne rasprave u Narodnoj skupštini za dobrobit građana Srbije“, piše u amandmanima EP.

U dokumentu stoji i da je nekoliko nedavnih izbora članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kao i izbor članova Upravnog odbora RTS-a u junu 2021, bilo kontroverzno. Sa zabrinutošću se konstatuje da neke javne ocene da je donošenje odluka REM-a politički pristrasno i podvlači se važno fer i transparentnost procesa dodela nacionalne frekvencije.

Poziv na prekid rada „regionalnog humanitarnog centra“ u Nišu

 U delu amandmana stoji i da se izražava zabrinutost zbog bliske saradnje sa Ruskom Federacijom u vojnoj sferi i poziva se Srbija da preispita svoje odnose sa Rusijom po pitanju odbrambene politike i da „prekine svu vojnu saradnju sa Rusijom, poput „regionalnog humanitarnog centra“ u Nišu.

EP je posebno zabrinut zbog narativa dezinformacija koje potiču iz Kremlja i distribuiraju se preko Sputnik Srbija i drugih domaćih aktera.

„Srpske vlasti se pozivaju da se usklade sa sankcijama EU i da preduzmu mere da spreče Russia Today i Sputnik da šire lažne vesti. EP je duboko zabrinut što su među izvorima dezinformacija tabloidne novine koje finansira ili podržava Vlada kao i neki televizijski kanali sa nacionalnom pokrivenošću“, stoji u tekstu u koji je EWB imao uvid.

Primećuje se da se u javnosti daje nesrazmerna vidljivost trećim akterima i dodaje da je EP zabrinut i zbog sve veće vojne saradnje Srbije sa Kinom, uključujući sistem masovnog osmatranja u Beogradu i nedavnu isporuku raketnog sistema.

Izvor: European Western Balkans