Arhiva vesti

Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

foto: Evropska unija

Lideri Evropske unije odobrili su davanje statusa kandidata za članstvo Ukrajini i Moldaviji i izrazili spremnost da isto učine za Gruziju kada ispuni prioritete iz mišljenja Evropske komisije, uz ocene da je takva odluka "istorijski trenutak".

"Evropski savet priznaje evropsku perspektivu Ukrajine, Moldavije i Gruzije. Budućnost tih zemalja je u EU", navodi se u zaključcima Evropskog saveta posle prvog dana samita 23. juna.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je ocenio da je davanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji "istorijski trenutak" i ključan korak na njihovom putu ka EU.

Mišel je rekao da je Kijev dugo očekivao ovu odluku i da ona označava početak dugog i složenog procesa postajanja članom.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je uverena da će Ukrajina i Moldavija krenuti što je brže moguće u sprovođenje neophodnih reformi i da "ne može biti boljeg znaka nade za građane Ukrajine, Moldavije i Gruzije u ovim teškim vremenima".

"Duboko sam uverena da naša odluka koju smo danas doneli jača sve nas. Ona jača Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju pred ruskom agresijom," rekla je predsednica EK na konferenciji posle samita.

Fon der Lajen je izjavila da odluka jača i Evropsku uniju jer još jednom pokazuje svetu da je EU ujedinjena i jaka u suočavanju sa spoljnim pretnjama.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je na zajedničkoj konferenciji s Mišelom i Fon der Lajen rekao da je davanje statusa kandidata "veoma snažan signal Rusiji".

Makron, čija zemlja predsedava Savetom EU, pozdravio je "politički gest jake i ujedinjene Evrope", dodajući da EU to "duguje ukrajinskom narodu".

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola ocenila je da će davanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji ojačati ne samo te zemlje, nego i EU.

"Ovo nije samo simbolični čin, ovo će ojačati EU i Ukrajinu i Moldaviju. Pokazaće našim narodima, kao i njihovim, da su naše vrednosti važnije od retorike. Ta nada može da znači rezultate. I druge zemlje koje čekaju, one na Zapadnom Balkanu, takođe treba da vide da nada dovodi do rezultata. Vreme je", rekla je Mecola na početku prvog dana samita Evropskog saveta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozdravio odluku o dodeljivanju statusa kandidata Ukrajini kao "istorijsku".

"Iskreno pozdravljam odluku lidera EU da Ukrajini daju status kandidata. To je jedinstven i istorijski trenutak u odnosima Ukrajine i EU", naveo je on na Tviteru.

Do punog članstva Ukrajine, Moldavije i Gruzije u EU mogle bi da prođu godine, ali je ova odluka simboličan korak koji pokazuje nameru Unije da pošalje politički signal problematičnom regionu, piše EURACTIV.com.

Evropska komisija je navela niz uslova koje Kijev i Kišinjev moraju da ispune, uključujući jačanje vladavine prava i borbu protiv korupcije, pre sledećeg koraka u procesu evrointegracija, a to je početak pristupnih pregovora.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Boel i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba naveli su u zajedničkom saopštenju da odluka o dodeli statusa kandidata "obeležava početak dugog putovanja kojim će zajedno koračati".

"Odmah ćemo početi pripreme za integraciju Ukrajine u evropske strukture i konačno članstvo u EU", navedeno je u njihovom saopštenju.

Izvor: Euractiv.rs