Arhiva vesti

Nova šefica Delegacije EP za Srbiju Moreti: Fokusiraćemo se na funkcionisanje demokratskih institucija

foto: Evropska unija

BRISEL – Predsedavajuća Delegacijom Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom, odnosno Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija (POSP) Alesandra Moreti poručila je da će fokus delovanja Delegacije biti funkcionisanje demokratskih institucija, kao i unapređenje izbornog okruženja i međupartijskog dijaloga.

“Posebno ćemo se fokusirati na funkcionisanje demokratskih institucija, unapređenje izbornog okruženja i međupartijskog dijaloga, zaštitu osnovnih prava, regionalnu saradnju i dijalog Beograda i Priština”, saopštila je Moreti nakon što je u četvrtak imenovana na ovu funkciju umesto Tanje Fajon.

Kako prenosi N1, Delegacija nastojati da pomogne Srbiji da se pripremi za članstvo u EU i da se zajedno radi na “ambicioznoj mapi puta za pristupanj”. Dodaje se da Delegacija pažljivo prati strateške izbore Srbije i o njima razgovara sa partnerima.

“Radujem se što ću voditi našu delegaciju kroz pretpristupni period Srbija i razvijati parlamentarne aspekte procesa”, napisala je Moreti.

Parlamentarni odbori za stabilizaciju i pridruživanje su savetodavna tela formirana na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i prisruživanju. Ovaj sporazum između Srbije i EU stupio je na snagu 2013. godine. POSP se obično sastaje dva puta godišnje, jednom u Nardonoj skupštini a drugi put u Evropskom parlamentu.

Nakon parlamentarnih izbora u Sloveniji održanih 24. aprila u Sloveniji, Tanja Fajon povukla se nakon 13 godina iz Evropskog parlamenta i postala ministarka spoljnih poslova Slovenije. Nakon odlaska Tanje Fajon sa ove funkcije spekulisalo se da bi na ovom mestu bili da budu kipranin Demetris Papadakis, koji je izvestilac iz senke za Srbiju ispred grupe S&D, ili Tajs Reten, poslanik iz Holandije koji je predvodio posmatračku delegaciju EP na izborima u Srbiji 3. aprila. Ovo mesto, prema međustranačkim dogovorima, pripada grupi Socijalista i demokrata (S&D), koja okuplja partije levog centra.

Izvor: European Western Balkans