Arhiva vesti

Brnabić: Hrvatska preti blokiranjem evropskog puta Srbije

foto: Evropska unija

BEOGRAD – Premijerka Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić izjavila je da hrvatsko rukovodstvo sada i zvanično preti da će blokirati evropski put Srbije, zato što “nakon 27 godina tišine i nepravde, tražimo da konačno neko odgovara za stravičan zločina na Petrovačkoj cesti”.

To je odgovor  na izjavu predsednika hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića da Hrvatska odbacuje optužnicu, političke prirode, protiv četiri hrvatska pilota. Srpski mediji preneli su vest da će suđenje hrvatskim pilotima za ratne zločine tokom “Oluje” početi uskoro. Formalno, srpske vlasti o tome nisu obavestile ni domaću javnost, ali ni hrvatske pravosudne orane.

U nedelju tokom obraćanja naciji, predsednik Srbije takođe je komentarisao slučaj četvorice pilota. On je na novinarsko pitanje o optužnici rekao da on “nije tužitelj za ratne zločine”, ali da je “ponosan na činjenicu da je neko imao hrabrosti” da posle 27 godina traži odgovornost za ubijenu srpsku decu i starce, koji su stradali na Petrovačkoj cesti.

Na to je predsednik Sabora rekao da optužnica “nije pravno utemeljena” i da će Hrvatska povući sve korake kako bi zaštitila svoje građane. Poručio je vlastima u Beogradu još i da razmisle o tome šta rade i da se “okrenu budućnosti i pogledaju u ogledalo”.

“Jedna članica EU se usuđuje da javno kaže da ukoliko tražite pravdu za ubistvo srpske dece, jer četvoro ih je tamo pobijano, starosti od 6 do 13 godina, da zbog toga ne možete da budete deo EU. To je vladavina prava? To su evropske vrednosti? I nije vas sramota da to kažete otvoreno”, napisala je Brnabić na Tviteru.

Odeljenje za ratne zločine Apelacinog suda u Beogradu donelo je 11. avgusta ove godine rešenje kojim je odbilo kao neosnovane sve žalbe branilaca protiv prvostepenog, odnosno rešenja kojim je Krivično vanraspravno veće Višeg suda u Beogradu potvrdilo optužnicu.

Apelacioni sud smatra da je “prvostepeni sud pravilno zaključio da u konkretnom slučaju ima dovoljno dokaza se osnovana sumnja da su okrivljeni učinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, podigne na nivo opravdane sumnje koja je neophodni uslov za podizanje optužnice. Tužilatštvo za ratne zločine predložilo je sudu da proces protiv okrivljenih vodi u njihovom odsustvu. Zvaničnog odgovora u kojoj fazi je proces protiv četiri oficira još uvek nema.

Vulin: Odustati od evropskog puta ako ga određuje Hrvatska

Nakon premijerke Srbije, po ovom pitanju oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je ocenio da bi Srbija trebalo na vreme da se vrati sa puta u Evropsku uniju, ukoliko taj put određuje Hrvatska.

“EU bi morala da se izjasni da li će odustajanje Srbije od potrage za pravdom biti uslov za članstvo u njoj kao što govore funkcioneri Hrvatske”, rekao je Vulin, prenosi Nova.rs.

Dodao je da je potrebno da znamo da li su u EU “zločini prema Srbima dozvoljeni i da i su to te evropske vrednosti o kojima nam govore zbog kojih treba da priznamo Kosovo, ukinemo Republisku Srpsku i uvedemo sankcije Rusiji”.

Joksimović: Pretnje blokadi dokaz da Hrvatska nije usvojila vrednosti o dobrosusedstvu

Ministarka za evorpske integracije u tehničkom mandatu Jadranka Joksimović reagujući na izjavu predsednika hrvatskog Sabora izjavila je da ni posle deceniju članstva u Evropskoj uniji, Hrvatska nije usvojila evropske vrednosti o dobrosusedskim odnosima.

“Kao što sam nedavno rekla, neka shvate kolege iz Hrvatske da evropske integracije nisu neka vrsta hendikep igre u kojoj država kandidat mora jednostrano i bez pogovora da ispunjava sve želje i uslove koje joj bilateralno postavljaju pojedine države članice, niti su građani Srbije, Vlada i predsednik Republike naivni da učestvuju u teatru apsurda koje kreiraju naše komšije, koristeći aktuelnu geopolitičku situaciju, u kome sve da rade da predstave Srbiju kao nekakvog hegemona u regionu i krivca za sve probleme”, saopštilo je resorno ministarstvo.

Izvor: European Western Balkans