Arhiva vesti

Analiza klastera pet - Resursi, poljoprivreda i kohezija

Republika Srbija do sredine 2022. godine nije otvorila Кlaster 5. U okviru klastera su dosad otvorena dva poglavlja (Ribarstvo i Finansijske i budžetske odredbe). Kako je saglasno metodologiji za otvaranje klastera potrebno otvoriti sva poglavlja koja ga čine, otvaranje ovog klastera podrazumeva početak pregovora u tri preostala poglavlja, što ukazuje da će sam proces u okviru ovog klastera biti kompleksan, zahtevan i verovatno dug, s obzirom na dosadašnju dinamiku pregovora u navedenim poglavljima. Posebno treba istaći kompleksnost u okviru Poglavlja 12 − Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, gde uz kompleksnost usaglašavanja same legislative i razvoj administrativnih kapaciteta, situaciju dodatno usložnjava činjenica da je za njega nadležno nekoliko ministarstava (poljoprivreda, zdravstvo itd.).

Napredak u poglavljima koja čine ovaj klaster je različit, ali je dobrim delom uslovljen i kompleksnošću samih poglavlja. Utisak je da će u narednom periodu biti posebno potrebno ulaganje velikih napora u okviru Poglavlja 13, što svakako ne isključuje potrebu kontinuiranog rada u poglavljima u kojima još uvek nisu otvoreni pregovori (poglavlja 11 i 22).

Posebnu pažnju u narednom periodu treba posvetiti podizanju kapaciteta, i to ne samo onih koji se bave pregovorima i onih u nacionalnim institucijama, jer treba podsetiti da su poglavlja 11 Poljoprivredni razvoj i 22 Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata usko vezana za finansijsku podršku lokalnim samoupravama (npr. ruralna infrastruktura, kohezioni fondovi) i poslovnom sektoru. Shodno tome, svi potencijalni akteri treba da budu dobro informisani i sa izgrađenim kapacitetima za aktivno učešće u svim fazama.

Neophodno je unaprediti informisanje građana, jer kao što je prethodno rečeno ovo poglavlje možda i na najkonkretniji način donosi finansijsku korist i lokalnim zajednicama, a time i doprinosi unapređenju životnih uslova i socio-ekonomskom razvoju, uključujući slabije razvijena područja.

Analiza klastera dostupna je OVDE.