Arhiva vesti

Beograd i Priština postigli dogovor o spornim dokumentima

Srbija je pristala da ukine izdavanje izlazno-ulaznih dokumenata za osobe koje imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo je pristalo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Borelj je 27. avgusta popodne na Tviteru naveo da je u pregovorima Beograda i Prištine uz posredstvo EU "postignut dogovor".

"Kosovski Srbi, kao i svi drugi građani, moći će slobodno da putuju između Kosova i Srbije, koristeći svoje lične karte. EU je upravo dobila garancije od premijera (Kosova Aljbina) Kurtija o tome", naveo je Borel.

Dodao je da je to "evropsko rešenje" i čestitao Kurtiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Čestitamo obojici lidera na ovoj odluci i njihovom liderstvu", napisao je Borelj.

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Petar Petković izjavio je da je prihvaćen uslov Beograda i dobijene su garancije EU da će srpski narod na Kosovu moći slobodno da se kreće sa srpskim ličnim kartama.

"To znači da će svaki građanin Srbije koji živi na Kosovu i Metohiji moći sa srpskom ličnom kartom slobodno da se kreće. Svaki Srbin južno i severno od Ibra, bez izuzetka, će moći sa svojom srpskom ličnom kartom normalno i bez problema da živi, radi, putuje i prelazi preko administrativnih prelaza", naveo je Petković u saopštenju.

Ovim dogovorom, kako je rekao, Srbima sa Kosova neće biti potreban nikakav papir da bi živeli u svojim kućama.

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da je duh principijelnih i ravnopravnih razgovora u Briselu reciprocitet i ocenio da je sporazumom građanima Kosova i Srbije omogućeno da "bez prepreka" prelaze "granice između dve države".

"Normalizujuća rešenja treba da imaju reciprocitet iznutra, kako to podrazumevaju dobrosusedski odnosi", napisao je Kurti na Fejsbuku reagujući na postizanje sporazuma o ličnim dokumentima.

Kurti je zahvalio zvaničnicima EU Žozepu Borelju i Miroslavu Lajčaku, američkom izaslaniku Gabrijelu Eskobaru i američkom ambasadoru na Kosovu Džefriju Hoveniru na njihovoj posvećenosti i doprinosu postizanju ovog sporazuma.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je izjavila da je sloboda kretanja temelj demokratskih društava i evropskih vrednosti.

"Reciprocitet i jednakost. Sloboda kretanja je temelj demokratskih društava i evropskih vrednosti. Republika Kosovo svakim danom sve više doprinosi miru i stabilnosti. Hvala SAD i EU na ulozi podrške. Nezaustavljivo ćemo nastaviti posvećenost međusobnom priznanju", napisala je Vjosa Osmani na Fejsbuku.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je posle Borelovog saopštenja da je zahvalan specijalnom američkom izaslaniku za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru na podršci dijalogu Beograda i Prištine.

Lajčak je na svom Tviter nalogu napisao da je zahvalan i "američkoj diplomatiji na njihovom snažnnom angažmanu u podršci dijagolu koji posreduje Evropska unija".

Dogovor Beograda  i Prištine pozdravila je i izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, koja je ocenila da se nada da će brza primena tog dogovora dovesti i do pronalaženja rešenja za registarske tablice.

"Lepo je čuti da je postignut dogovor pod vođstvom EU, uz nedvosmislenu podršku zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara", dodala je Viola fon Kramon.

"Nadamo se da će brza implementacija dovesti do pronalaženja rešenja za automobilske registarske tablice i približiti nas konačnom sporazumu o normalizaciji", navodi se u objavi.

Ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode rekao je da je sporazum Kosova i Srbije "zaista dobra vest".

"Zaista dobre vesti. Više ovih vesti molim, na primer za energiju, registarske tablice", napisao je Rode na društvenim mrežama.

Izvor: Euractiv.rs