Arhiva vesti

Brnabić: Država ne beži od teških odluka ako su u interesu građana

foto: Evropska unija

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Beograd daje sve od sebe da narod na Kosovu oseti prisustvo države i da zna da će država uvek biti uz njega.

Prilikom televizijskog uključenja iz manastira Banjska kod Zvečana, Brnabić je 5. septembra rekla da se na severu Kosova oseća "kao svoj na svome" i izrazila zahvalnost zbog emocija koje je osetila od naroda koji je došao da je dočeka.

"Poslali su pozdrave i predsedniku Aleksandru Vučiću i zahvalnost za sve što je urađeno. A uložili smo više novca nego u protklih 40 godina. Samo u rekonstrukciju manastira Banjska uloženo je 620.000 evra. Dajemo sve od sebe da naš narod na Kosovu i Metohiji oseti prisustvo države i da zna da ćemo uvek biti uz njega", rekla je ona.

Mandatarka je rekla da se Srbija po pitanju Kosova nalazi pred teškim i izazovnim vremenima, ali da je tako već decenijama.

"Ipak je 2022. godina posebno teška. Prvo, zato što je (kosovski premijer) Aljbin Kurti godinu počeo tako što je ukinuo pravo glasa Srbima na Kosovu i Metohiji, uprkos protestima međunarodnih institucija, a to se ponovilo i na izborima u aprilu. Ukinuti pravo glasa jednom narodu u 21. veku je neshvatljivo i zaprepašćujuće. Kulminacija je bila 31. jula kada smo samo velikom trpeljivošću, tolerancijom i hrabrošću Aleksandra Vučića uspeli da sačuvamo mir i našli komunikaciju sa NATO i KFOR", rekla je on.

Brnabić je rekla da je država uspela da "sačuva srpske lične karte" i tako obezbedi bolji kvalitet života i dodatnu stabilnost za narod, kao i prisustvo države.

"Dalje se borimo oko tablica. To je borba koja traje i mi nastavljamo da insistiramo na punoj primeni briselskih dogovora, odnosno na formiranju Zajednice srpskih opština, od čega Priština beži", rekla je Brnabić, koja je doputovala u jednodnevnu posetu Kosovu, prvu od kako je 2017. prvi put izabrana za premijerku.

Brnabić je na Kosovu prvo posetila Kosovku Mitrovicu.

Ona je, komentarišući pismo nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona predsedniku Srbije i premijeru Kosova, rekl da Srbija "nikada nije bežala od teških odluka" i donosila ih je kada su u interesu njenih građana

Brnabić je rekla novinarima i da su "neki drugi" bežali od teških ali i od lakih, "potpuno prirodnih odluka" i da je "ta adresa u Prištini“, prenela je televizija N1.

"Ne bi bilo umesno da ja komentarišem pismo Šolca i Makrona, jer je upućeno predsedniku (Aleksandru) Vučiću, ali mi nikada nismo bežali od teških odluka, donosilo smo ih kada smo mislili da su u interesu Srbije i naših građana", rekla je Brnabić. Šolc i Makron su u pismu apelovali na Vučića i Kurtija da pokažu "spremnost za donošenje teških odluka u nastavku dijaloga Beograda i Prištine".

Kako je rekla, vlasti u Berogradu su spremne na "donošenje koliko god teških odluka“ jer je to njihova "dužnost i odgovornost“.

Brnabić je kazala i da da je osnivanje Zajednice srpski opština (ZSO) osnova Briselskog sporazuma.

"Prvog sporazuma o normalizaciji… Dok nemamo ZSO, nemoguće je razgovarati o drugom sporazumu o normalizaciji", rekla je ona.

Prema njenim rečima, u aprilu je 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a još uvek nije osnovana ZSO.

Kazala je da je "Srbija spremna na kompromis" ali ako je to u interesu mira i stabilnosti i obezbeđivanju kvalitetnijeg života građana.

Navela je i da je "Vučić uspeo, u okviru onoga što je postpisano" da sačuva srpske lične karte na Kosovu, te ocenila da "to našem narodu umnogome olakšava život ali omogućava i prisustvo Srbije na KiM".

"Sve ono što doprinosi miru i stabilnosti, međusobnom razumevanju, mi smo spremni da o tome razgovaramo, i u svakom trenutku budemo za pregovaračkim stolom…", rekla je ona.

Naglasila je da zavnični Beograd mora da zahteva da, pre svega države članice EU i same institucije EU insistiraju na punoj primeni Briselskog sporazuma, jer su garant tog sporazuma.

"Mi moramo da vidimo što pre uspostavljanje ZSO u skladu sa Briselskim sporazumom“, rekla je Brnabić.

Izvor: Euractiv.rs