Arhiva vesti

Šest od deset građana Evropske unije podržava proširenje EU narednih godina

foto: Evropska unija

Proširenje EU narednih godina podržava 57% građana EU, što je za deset procentnih poena više nego zimus. Istovremeno je trećina ispitanika protiv prijema novih članica narednih godina, pokazalo je novo istraživanje Eurobarometar.

U 25 članica, u poređenju sa 18 u prethodnom istraživanju, većina ispitanika podržava dalje proširenje u narednim godinama a podrška ide od 51% u Finskoj i Češkoj do 81% u Litvaniji.

Više ispitanika koji su protiv proširenja nego za beleži se u Austriji (56% protiv prema 33% za) i Francuskoj (46% prema 40%).

Podaci iz novog istraživanja, koje je obavljeno tokom juna-jula, pokazuju da je podrška daljem proširenju EU u narednim godinama porasla u 23 članice prema 18 u prethodnom.

U 12 članica EU podrška prijemu novih članica u narednim godinama povećana je za najmanje deset procentnih poena, od toga u četiri (Holandiji, Švedskoj, Danskoj i Nemačkoj) za 20 i više procentnih poena.

Podrška proširenju pala je u Hrvatskoj, za šest procentnih poena, na 66%, i Češkoj (takođe za šest procentnih poena, na 51%) a u Estoniji je ostala na 62%.

Rezultati novog Eurobarometra pokazuju i da poverenje građana u EU raste u uslovima snažne podrške odgovoru Brisela na rusku invaziju Ukrajine i energetskoj politici.

Međutim, Evropljani sve više brinu oko ekonomske situacije u EU i njihovim zemljama.

Sa optimizmom na budućnost EU gleda 65% Evropljana, za tri procentna poena više nego u istraživanju sprovedenom u januaru-februaru, pre ruske agresije na Ukrajinu.

Takođe 49% Evropljana ima tendenciju da veruje EU a 34% nacionalnim vladama.

Građani EU, kao i u prethodnim istraživanjima, potvrdili su snažnu podršku reakciji EU i nacionalnih vlada na rat Ukrajini i 92% podržava humanitarnu pomoć, 90% prijem Ukrajinaca koji beže od rata, 78% ekonomske sankcije ruskoj vladi, kompanijama i pojedincima a 68% ispitanika je za finansiranje nabavke i isporuke vojne opreme Ukrajini.

Istovremeno se gotovo devet od deset građana EU slaže da Unija treba da investira u obnovljive energije, smanji zavisnost od ruskih izvora energije i poveća energetsku efikasnost.

Izveštaj je pokazao i da je pozitivna percepcija stanja evropske ekonomije od početka godine smanjena za pet procentnih poena, na 40%. Naime, većina (51%) misli da je situacija u evropskoj ekonomiji trenutno loša.

Podrška evru međutim raste i sada je na rekordnom nivou jer osam od deset ispitanika u zoni evra i 72% u EU podržava Evropsku ekonomsku i monetarnu uniju sa zajedničkom valutom.

Kada je reč o bojaznima Evropljana, i na nivou EU i na nacionalnom nivou građani kao na najvažnija pitanja u ovom trenutku ukazuju na inflaciju i isporuke energije.

Izvor: Euractiv.rs