Arhiva vesti

Predsednica Evropskog parlamenta pisala srpskim vlastima zbog zabrane šetnje u okviru Europrajda

foto: Evropska unija

STRAZBUR – Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola rekla je u sredu tokom plenarne sednice EP da je vlastima u Srbiji pisala povodom odluke da se zabrani održavanje šetnje zakazane za 17. septembar u okviru Europrajda. Metsola je podsetila vlasti na pismo koje su poslanici EP potpisali i poslali srpskim vlastima 31. avgusta.

“Još uvek nam je potreban Prajd. Koristim ovu priliku da vas informišem da sam pisala vlastima u Srbiji kako bi pismo koje je potpisao veliki broj poslanika Evropskog parlamenta stigao u prave ruke”, rekla je Metsola.

Metsola je poslala poruku da svi građani u Evropi mogu da žive kako i koga žele, i da budu ono što žele. “Ovaj parlament se upravo zalaže za ta prava”, rekla je predsednica EP. Govor predsednice EP pozdravljen je gromoglasnim aplauzom poslanika u Evropskom parlamentu.

Poslanica Evropskog parlamenta Teri Rajndke izjavila je danas tokom sednice da su poslanici EP u bliskom kontaktu kako sa organizatorima Europrajda tako i sa vlastima u Srbiji. Ona je naglasila da će Evropski parlament nastaviti da se zalaže za osnovna prava poput slobode okupljanja za LGBTQ+ u Srbiji i Evropskoj uniji.

Podsećamo, poslanici Evropskog parlamenta uputili su 31. avgusta pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kom se vlasti pozivaju da omoguće održavanje zakazanog Europrajda za septembar u Beogradu, jer je Parada ponosa “mirno oruđe za političko zagovaranje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja”.

Pismo koje je inicirala interparlamentarna grupa za LGBTQ+ prava potpisalo je 145 poslanika EP, među kojima su šest potpredsednika Evropskog parlamenta, pet šefova poslaničkih grupa kao i predsedavajuća Delegacije EP za odnose sa Srbijom, odnosno Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija (POSP).

Poslanici EP smatraju da bez obzira na to što postoje pretnje po bezbednost učenika šetnje, “potpuna zabrana Parade ponosa nije pravo rešenje. ”

“Nažalost, situacija anti – LGBTQ+ kontraprotesta koji su često nasilni, nije nova za prajdove i stoga policijski odgovor treba da bude brz, efikasan i srazmeran. Ako postoji potreba, trebalo bi angažovati više policije kako bi se osiguralo da se Parada ponosa i drugi događaji efikasno održe”, stoji u pismu vlastima u Srbiji.

Poslanici podsećaju i na obaveze Srbije u okviru Saveta Evrope koje podrazumevaju da države članice treba da obezbede sprovođenje zakona i preduzmu odgovarajuće mere da zaštite učesnike mirnih demonstracija u korist ljudskih prava.