Arhiva vesti

Češko predsedavanje sprema 'božićni paket' za reformu Evropske unije

foto: Evropska unija

Češko predsedavanje EU pripremiće "božićni paket" sa predlozima za reformu bloka čiji je cilj da privuče one članice koji nisu uverene da su reforme potrebne.

Ostaje nejasno kakva će biti sudbina paketa, rekao je ministar za evropske poslove Češke Mikulaš Bek dodajući da će njegova zemlja verovatno insistirati na fleksibilnosti procesa proširenja.

To bi "omogućilo Ukrajini npr. da uđe na jedinstveno tržište", rekao je češki ministar.

"Za češku vladu je geopolitičko jačanje Ukrajine pitanje nacionalne bezbednosti", rekao je Bek.

Na ideju pravljenja "božičnog pakata" češko predsedvanje EU došlo je kada je videlo rezultate upitnika poslatog letos članicama, a koji ukazuju da vlade nisu baš spremne za reformu EU.

"Rezultati pokazuju da nacionalne vlade trenutno nisu mnogo otvorene za pitanje reformi Unije", rekao je češki ministar.

"Skandinavske zemlje npr. nisu sklone otvaranju Ugovora EU", rekao je Bek, preneo je EURACTIV.cz.

Prethodna reforma bila je 2009. sa Lisabonskim ugovorom. Zahtevi da se ugovori EU promene dobili su na zamahu nakon napada Rusije na Ukrajinu a neke članice se žale zbog sporog dogovaranja o sankcijama Kremlju jer moraju da budu jednoglasne.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen podržala je ustavnu konvenciju radi reforme ugovora EU ranije u septembru u govoru o stanju Unije ističući da lideri moraju da budu "ozbiljni" oko reforme EU.

Promena ugovora takođe je među preporukama Konferencije o budućnosti Evrope, "vežbe" participativne demokratije koja je završena ranije ove godine.

I pandemija kovida je podstakla pozive za reformom kako bi se članicama olakšala saradnja u zdravstvenim krizama.

Konvencija, za koju se založila Fon der Lajen, znači okupljanje predstavnika 27 nacionalnih vlada i predstavlja kotrak u procesu, ali nije garancija da će do reforme ugovora EU doći.

Prema Bekovim rečima, paket je "jedini put napred".

Takođe su evroposlanici u junu podržali rezoluciju kojom se vlade EU pozivaju da uspostave ustavnu konvenciju a od članica se traži da se do oktobra izjasne o tome.

Komentarišući paket, Bek je rekao da bi "mogao da uključi npr. promenu ka glasanju kvalifikovanom većinom... ili dogovor o sazivanju konvencije".

Bek je rekao i da će značajnije odluke biti donete nakon što se završi češko predsedavanje.

Kako pojašnjava EURACTIV Češka, Prag se nada će svaka članica u "božičnom paketu" naći predlog sa kojim se slaže, čime se povećava mogućnost podrške za ceo paket.

Kada je reč o glasanju kvalifikovanom većinom, posebno u spoljnoj politici, Bek je rekao da je "izričito pozvao Mađarsku da iznese svoje predloge kako da se EU reformiše". "Inače, nećemo daleko stići", dodao je.

Izvor: Euractiv.rs