Arhiva vesti

Kovač najavila posebnu sednicu Odbora za evropske integracije o izveštaju Evropske komisije

foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

BEOGRAD – Predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije Elvira Kovač izjavila je danas da se čeka zvaničan prevod godišnjeg Izveštaja Evropske komisije o Srbiji, koji radi Ministarstvo za evropske integracije, posle čega će biti zakazana posebna sednica Odbora sa tom temom, prenosi FoNet. 

Kovač je, odgovarajući na zahtev poslanika opozicije da se na današnjoj sednici razgovara o toj temi, objasnila da je praksa da se čeka zvaničan prevod, a potom bi toj sednici trebalo da prisustvuje i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, a možda i novi ministar ako se do tada izabere Vlada Srbije.

Ona je podsetila da je u protekle dve godine postala praksa da posle razmatranja izveštaja, Odbor donosi nacrt zaključaka koji će se potom razmatrati i u plenumu.

Na sednici je određena i tročlana delegacija koja će predstavljati Odbor na Konferenciji odbora za evropske poslove parlamenata država članica EU koji se održava u Pragu od 13. do 15. novembra.

Delegaciju će činiti Elvira Kovač, Dubravka Filipovski i Natan Albahari. Kovač je najavila da će u narednom periodu biti održana sednica na kojoj će se razmatrati i Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji, kojoj bi u onlajn formatu trebalo da se pridruži i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik.

Na toj sednici tema će biti i najnoviji tekst izveštaja o proširenju na Zapadni Balkan koju je prošle nedelje predstavio izvestilac Tonino Picula, dodala je ona.

Izvor: European Western Balkans