Arhiva vesti

Fon der Lajen: Evropska unija nije potpuna bez Srbije

foto: Evropska unija

NIŠ – Znam da je budućnost Srbije u EU, znam da naša EU nije potpuna bez Srbije, delimo istu posvećenost zajedničkoj budućnosti i zato nastavimo da radimo zajedno na toj budućnosti, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, prenosi FoNet. 

Ona je na otvaranju radova na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske najavila da će EU sa 160 miliona evra direktno pomoći Srbiji u prevlazileženju energetske krize i navela da je to neophodno kako bi Srbija mogla da pomogne ugrožena mala i srednja preduzeća da se izbore sa visokim cenama energenata.

„To nije trajno i održivo rešenje i potrebne su nam investicije zbog čega je važan drugi deo pomoći od 500 miliona evra bespovratnih sredstava za ulaganje u infrastrukturu“, navela je Fon der Lajen.

Ona je rekla da EU prati izgradnju tog interkonektora i ocenila da je sjajno videti kako taj važan projekat poprima oblik. Podsetila je da je Evropska investiciona banka obezbedila 80 odsto novca za izgradnju interkonektora i naglasila da taj projekat približava Srbiju i EU, i otvara gasno tržište Srbije za različite izvore i da će obezbediti energetsku bezbednost Srbije.

Istakla je da se nada da će interkonektor biti izgrađen za godinu dana i da je važno diversifikovati izvore gasa jer prevelika fokusiranost na Rusiju “nije dobra”.

„Mi smo već zajedno u energetskoj uniji i Zapadni Balkan je uključen u sve što radi EU jer smo toliko povezani da sve što jedan urad, utiče i na druge“, rekla je Fon der Lajen.

Navela je da je EU uspela da kompenzuje prekid isporuke 100 miliona kubnih metara gasa diversfikacijom kroz druge izvore i pozvala Srbiju da se priključi u zajedničkoj nabavci gasa.

Predsednica Evropske komisije u petak je najavila da će EU podržati Srbiju da izgradi energetski efikasnu univerzitetsku dečiju bolnicu koja bi trebalo da bude završena do 2025. godine.

„Ova energetska kriza je zbog strašnog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine i zato je izuzetno važno za EU da ulaže u svoje partnere i Zapadni Balkan, jer su te investicije ulaganje u budućnost, mir, bezbednost i napredak našeg zajedničkog kontinenta“, rekla je Fon der Lajen.

Dodala je da će EU ostati najvažniji politički politički i ekonomski partner Srbijam za koju je rekla da je zahvaljujući dobrom napretku “jedna od najnaprednijih zemalja” na putu ka EU.

„Želimo da preduzmete “veoma važne korake” ka EU, znamo teme, govorimo o nezavinsosti pravosuđa i borbi protiv korupcije i zahvaljujem vas se što će vizna politika Srbije biti usklađena sa EU do kraja godine“, rekla je Fon der Lajen.

Poručila je da je njena velika želja da bude postignut napredak u dijalogu između Beograda i Prištine i naglasila da samo kroz dijalog mogu da se reše konflikti.

„Proces proširenja se zasniva na zaslugama i od zemlje koja želi da se pridruži zavisi koliko će biti brz taj proces“, rekla je Fon der Lajen i ocenila da je Srbija već dosta uradila.

Prema njenim rečima, važno je uskladiti se sa evropskom  zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom jer prisutpanje EU znači i deljenje vrednosti. Ukazala je da zato Evropska unija računa na Srbiju.

Govoreći o preregistraciji vozila na Kosovu, ona je rekla da EU intenzivno radi na pronalaženju rešenje za to i da će intenzivirati dijalog.

“Razgovori su teški i nadamo se da ćemo uskoro imati konkretno rešenje, ali potrebne su nam konstruktivnost obeju strana, zaključila je Fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije boravi u poseti Zapadnom Balkanu. Kako je najavljeno, ona bi kasnije u toku dana trebalo u Beogradu da se sastane i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Izvor: European Western Balkans