Arhiva vesti

Berlinski proces: Potpisana tri sporazuma za veću mobilnost u regionu

foto: Evropska unija

BERLIN – Šefovi vlada Srbije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine potpisali su na samitu Berlinskog procesa tri sporazuma, čiji je cilj regionalno povezivanje i slobodno kretanje građana Zapadnog Balkana.

Sporazumom o priznanju ličnih karata olakšavaju se uslovi putovanja pojednostavljivanjem administrativnih procedura za ulazak, tranzit i kraći boravak samo sa ličnom kartom, obezbeđuje se jednako postupanje prema svim građanima regiona i ukidaju se sve postojeće vize na Zapadnom Balkanu.

Sporazumom o priznanju univerzitetskih diploma utvrđuju se zajednička pravila i postupci za priznavanje visokoškolskih kvalifikacija, omogućuje se mobilnost studenata i akademskog osoblja na Zapadnom Balkanu, skraćuje se period za donošenje odluke o priznavanju na najviše 14 dana i za studente se ukidaju postojeće naknade za podnošenje zahteva za priznavanje visokoškolskih kvalifikacija. Ovaj sporazum se primenjuje na javne univerzitete, a postepeno će se proširiti i na privatne.

Sporazumom o priznavanju profesionalnih kvalifikacija olakšava se kretanje profesionalaca širom regiona i omogućava se pružanje usluga doktora medicine, stomatologa i arhitekata na Zapadnom Balkanu. Tim dokumentom se takođe stvara temelj za pregovore o preostale četiri regulisane profesije (babice, medicinske sestre, farmaceuti i veterinarski hirurzi) u predstojećem periodu.

Posle dve godine poregovora, sporazume su odobrili ministri spoljnih poslova zapadnobalkanske šestorke na sastanku koji je 21. oktobra organizovala nemačka vlada u okviru Berlinskog procesa.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je na početku današnjeg samita da su sporazumi izuzetno važni za integraciju zajedničkog regionalnog tržišta i izgradnju integrisane zajedničke budućnosti bez unutrašnjih granica.

Izvor: European Western Balkans