Arhiva vesti

Saracin: Nemačka jasno pokazuje političku volju za proširenjem

foto: Evropska unija

BERLIN – Nemačka ostaje posvećena podršci državama Zapadnog Balkana na putu evropskih integracija, a Berlinski proces, uspostavljen 2014. kao rezultat nemačke diplomatske inicijative, predstavlja najbolji okvir za regionalnu saradnju kao korak ka pridruživanju, poruka je koju je specijalni izaslanik Vlade Nemačke za Zapadni Balkan, Manuel Saracin, preneo u intervjuu za naš portal. 

Saracin je učestvovao u sva tri događaja održana prošle nedelje u okviru Berlinskog procesa — Samitu Zapadnog Balkana koji je okupio lidere svih šest država, kao i Forumu civilnog društva i Forumu mladih Zapadnog Balkana. Sa njim smo razgovarali o važnosti Berlinskog procesa i regionalne saradnje za proces pristupanja, političkoj volji kao neophodnom preduslovu za proširenje, ali i o učešću mladih u procesu donošenja odluka.

“U DNK Berlinskog procesa uvek je bila inkluzivnost, isti tretman za svih šest zemalja, i stalno delovanje u skladu sa pravnim tekovinama i integracijom u Evropsku uniju. Naša vlada je zaista jasna i glasna po pitanju krajnjeg cilja, a to je punopravno članstvo svih šest država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji na istom nivou i sa istim pravima i obavezama,” rekao je Saracin.

Dodao je da kritike na račun Berlinskog procesa kao zamene za pridruživanje nisu bile osnovane, jer je cilj ovog procesa uvek bilo “postizanje konkretnih i opipljivih rezultata za građane regiona” kao korak ka pridruživanju EU. 

Na pitanje o uticaju novih geopolitičkih okolnosti izazvanih ratom u Ukrajini na proces proširenja, Saracin je odgovorio da je Nemačka oduvek imala političku volju za proširenje, ali da je zbog novonastale situacije sada “ponovo posvećena” i da “veruje da je proširenje sada važnije nego pre.”

Saracin nije pobornik alternativnih modela pristupanja i smatra da politika proširenja treba da se zasniva na punopravnom članstvu i reformama u državama kandidatima, kao i da bi trebalo iskoristiti “međukorake koji donekle već postoje u trenutnoj metodologiji.” 

“Hajde da ne osporavamo projekte koji rade na predlozima kako da ovaj proces učinimo još boljim, ali ni da dovodimo u pitanje da je proces proširenja bio najuspešniji geopolitički instrument koji je EU ikada imala. I držimo se glavnog principa, a to je jednako članstvo za sve države u EU kao krajnji cilj,” poručio je on. 

Prema njegovom mišljenju, za napredak država Zapadnog Balkana na putu ka EU ključna je politička volja. Rekao je da “bez političke volje ni najbolje procedure neće biti od pomoći,” iako su dobre procedure neophodne u svakom slučaju. 

Govoreći o Otvorenom Balkanu, Saracin je rekao da ideje i inicijative poput te su korisne ukoliko ostaju u okviru principa Zajedničkog regionalnog tržišta i Berlinskog procesa.  “Zašto države koje su deo Zajedničkog regionalnog tržišta ne bi mogle da izaberu dalji napredak u manjim formatima po određenim pitanjima”, rekao je on.

Na pitanje da li misli da “insistiranje na paralelnim procesima podriva Zajedničko regionalno tržište u smislu pažnje institucija i javnosti,” Saracin je odgovorio da resursi jesu ograničeni i da je zato bitno uključivanje ekspertize regionalnih organizacija kao što su Regonalni savet za saradnju (RCC) i CEFTA u Zajedničko regionalno tržište. 

Saracin je učestvovao i na Forumu mladih Zapadnog Balkana, jednom od tri glavna događaja koji su se održali u Berlinu okviru Samita Zapadnog Balkana. On je istakao značaj omladinske saradnje, ali poručio da je potrebno unaprediti procedure koje će osigurati da se glas mladih zaista čuje. 

“Saradnja mladih je jedan od najvažnijih ishoda Berlinskog procesa, kao i regionalna saradnja i četiri slobode Zajedničkog tržišta. I trebalo bi, naravno, razmisliti o načinima na koje glasovi mladih mogu postati odlučniji i u procesima donošenja odluka,” dodao je Saracin

Govoreći o svojoj ulozi specijalnog izaslanika Vlade Nemačke za Zapadni Balkan, Saracin je rekao da je ona pokazatelj važnosti regiona za trenutnu vladu, kao i da nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok “zaista želi da region napreduje.” Objasnio je i da postoji koordinacija između izaslanika za Zapadni Balkan, te da, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, glavnu reč ima Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine. 

Izvor: European Western Balkans