Arhiva vesti

RCC: Deklaracija o smanjenju cena rominga između EU i ZB biće potpisana na Samitu u Tirani

foto: Evropska unija

SARAJEVO — Smanjenje troškova rominga između šest država Zapadnog Balkana i država članica EU omogućiće bolje uslove i podsticaj za poslovanje, ali i za turizam, navodi se u saopštenju Saveta za regionalnu saradnju (RCC) povodom predstojećeg Samita EU-Zapadni Balkan u Tirani, tokom kojeg se očekuje da telekom operateri iz EU i država Zapadnog Balkana potpišu Deklaraciju o smanjenju cena rominga tokom 2023. godine.

RCC je u saopštenju skrenuo pažnju na blisku saradnju sa Evropskom komisijom, kao i operaterima iz EU i Zapadnog Balkana i liderima iz regiona, na smanjenju troškova rominga između regiona i EU.

U okviru Berlinskog procesa, lideri Zapadnog Balkana dogovorili su ukidanje naknada za roming između šest zemalja regiona. Sporazum o regionalnom romingu stupio je na snagu u julu 2021. godine, od kada RCC radi na proširenju slobodne zone rominga za građane Zapadnog Balkana na celu EU.

Saopštenje RCC-a se takođe osvrnulo na značaj tri regionalna sporazuma o mobilnosti potpisana u novembru u Berlinu, u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište. RCC nastavlja rad na uspostavljanju Zajedničkog regionalnog tržišta, što bi bilo od velikog značaja za privlačenje investicija na Zapadni Balkan, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: European Western Balkans