Poglavlje 10 - Informaciono društvo i mediji


Pravna tekovina Evropske unije kojom su definisane smernice za oblast elektronskih komunikacija, usluga informacionog društva i audiovizuelne politike deo je ovog pregovaračkog poglavlja. Ključna pitanja u okviru elektronskih komunikacija su: širokopojasni pristup, interkonekcija, tržište i analiza tržišta, univerzalne usluge i prava korisnika, pitanja privatnosti, digitalizacija i dr. Ovo poglavlje sadrži pravila koja omogućavaju efikasno funkcionisanje zajedničkog tržišta u području telekomunikacionih usluga i mreža, kao i njihovu promociju, razvoj i širu dostupnost.

Cilj EU je da korisnicima osigura usluge po povoljnim cenama (telefon, faks, pristup internetu, besplatni hitni pozivi) uz stimulaciju tržišne utakmice i smanjenje dominacije monopola koji se i dalje održavaju za određene usluge (npr. pristup internetu velike brzine). Usluge informacionog društva obuhvataju pitanja informacione bezbednosti, elektronske uprave, elektronskog zdravstva, elektronskog potpisa, elektronske trgovine i dr. Od posebnog značaja su kvalitet i bezbednost mreže, čime treba stvoriti podlogu za sigurniju komunikaciju i promet usluga, na izgradnju ključne javne infrastrukture za sigurno elektronsko poslovanje na osnovu kvalifikovanog elektronskog potpisa. Cilj EU je da preko Interneta građanima budu dostupni servisi koje pruža državna administracija, da imamo bolju informatičku infrastrukturu,veću konkurenciju, veće investicije, sve škole opremljene računarima i internetom, nastavnike koje u nastavnom programu koriste ICT alate, moderne zdravstvene usluge itd.

Deo zakonodavstva EU vezan za audiovizuelnu politiku je Direktiva o audiovizuelnim medijskim uslugama, koja ima cilj da olakša emitovanje preko evropskih državnih granica, primenom sličnih pravila o sadržaju u više oblasti. U području audiovizuelne politike, poseban naglasak se stavlja na obavezu zaštite maloletnika od neprimerenih i štetnih programskih sadržaja. Takođe, kako bi zaštitila sopstvenu kulturnu raznolikost i promovisala lokalne produkcije, EU državama članicama propisuje obavezu rezervisanja bar polovine vremena na televizijskim programima za emitovanje programa i filmova snimljenih u EU. Jedan od prioriteta EU je suzbijanje “digitalnog jaza”. U vezi s tim, treba obezbediti jednake mogućnosti u pristupu savremenim tehnologijama, kroz prevazilaženje geografske, polne i starosne digitalne podeljenosti, kao i kroz izjednačenost različitih društveno-demografskih grupa.


Institucije Republike Srbije koje učestvuju u Pregovаrаčkoj grupi 10

Pregovaračka grupa za informaciono društvo i medije - predsednik, zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara Pregovaračke grupe imenuju se iz reda predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.
Članovi Pregovaračke grupe su predstavnici sledećih organa i organizacija: Ministarstva kulture i informisanja; Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture; Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Ministarstva finansija; Ministarstva odbrane; Ministarstva unutrašnjih poslova; Ministarstva pravde; Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave; Ministarstva zdravlja; Republičke radiodifuzne agencije; Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge; Republičkog zavoda za statistiku; Komisije za zaštitu konkurencije; Instituta za standardizaciju Srbije; Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo; Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom; Republičkog geodetskog zavoda i Kancelarije za evropske integracije.



Dokumenta vezana za Poglavlje 10:

Hrvatska - ključna dokumenata iz pregovaračkog Poglavlja 10
- Izveštaj o analitičkom pregledu pravne tekovine  za Poglavlje 10
- Pregovaračka pozicija Hrvatske za Poglavlje 10
- Pregovaračka pozicija Hrvatske za Poglavlje 10 - dopuna
- Izveštaj o ispunjenju obaveza za pregovaračko Poglavlje 10
- Izveštaj o ispunjenju obaveza za pregovaračko Poglavlje 10 - dopuna
- Zajednička pozicija Evropske unije za zatvaranje Poglavlja 10

Crna Gora - ključna dokumenata iz pregovaračkog Poglavlja 10
- Izveštaj o analitičkom pregledu pravne tekovine  za Poglavlje 10

 

(Dokumenta preuzeta sa sajta Ministarstva vanjskih i europskih poslova Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Vlade Republike Crne Gore)

Najnovije vesti