Arhiva vesti

Predlog rezolucije EP poziva Srbiju da ubrza reforme

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) razmatra predlog rezolucije o izveštaju o Srbiji za 2018. godinu, u kojoj se naglašava da je sprovođenje reformi i dalje ključni pokazatelj upešnosti procesa evrointegracije i poziva Srbija da poboljša planiranje, koordinaciju i praćenje sprovođenja novog zakonodavstva i mera. U dokumentu se Srbija pohvaljuje zbog reformi i saradnje u procesu evrointegracija, ali se kritikuje i nedovoljan napredak u brojnim oblastima.

U predlogu rezolucije na izveštaj koji je podneo izvestilac Dejvid Meklister, EP pozdravlja napredak Srbije u ekonomiji i u reformi javne uprave, njen kontruktivni odnos prema migrantskoj krizi, predanost bilateralnim odnosima s drugim zemljama kandidatima i susednim državama članicama i stalni angažman Srbije u postupku normalizacije odnosa s Kosovom.

Istovremeno, u tekstu se ukazuje propuste u reformi pravosuđa i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, manjkavu demokratsku ulogu parlamenta, izražava zabrinutost zbog stanja u oblasti slobode govora i medija i poziva Srbija da garantuje principjelnu primenu zakonodavstva o zaštiti manjina.

Srbija se poziva i da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, uključujući i politiku prema Rusiji, kao da postepeno sa Unijom uskladi i svoj vizni režim.

U dokumentu se ocenjuje da su u oblasti vladavine prava reforme potrebne posebno da bi se "garantovala nezavisnost i efikasnog pravosuđa" i poziva Srbija da "osnaži odgovornost, nepristrasnost, profesionalnost i ukupnu efikasnost pravosuđa i uspostavi sistem besplatne pravne pomoći".

U oblasti borbe protiv korupcije, EP smatra da Srbija treba "što pre da donese novi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije", pri čemu je "ključno da ta agencija zadrži ljudske i finansijske resurse koji su joj potebni da bi svoje zadatke obavljala na nezavisan način".

U nacrtu se ocenjuje i da u borbi protiv organizovanog kriminala, iako je postignut "određen napredak", Srbija treba da pokaže "uverljivije rezultate u pogledu istraga, krivičnog progona i presuda, što se odnosi i na pranje novca, a na osnovu proaktivnih istraga".

EP smatra da Skupština Srbije "i dalje ne vrši efikasnu kontrolu izvršne vlasti i da je potrebno poboljšati transparentnost, uključujući i kvalitet zakonodavnog postupka", kao i da česti hitni postupci "ugrožavaju parlamentarni i javni nadzor".

U dokumentu se naglašava da je potrebno "u potpnosti priznati i podržati ulogu nezavnisnih ocenjuje regulatornih tela, uključujući i instituciju ombudsmana".

Pozdravljajući napredak Srbije u reformi javne uprave, autori nacrta ističu da politički uticaj na imenovanje viših upravnih zvaničnika i dale predstavlja zabrinjavajući problem.

EP ocenjuje da je u oblasti ljudskih prava u Srbiji uspostavljen zakonodavni i institucionalni okvir i da je potrebno njegovo dosledna i efikasno sprovođenje u celoj zemlji, kao i dodatni napori za unapređene položaja ranjivih grupa, "uključujući decu, osobe sa invaliditetom, osobe sa HIV-om  pripadnike LGBT zajednice".

Srbiji je ponovo upućen i poziv da aktivno istražuje i kažnjava zločine iz mržnje.

EP ponovo "izražava zabrinutost zbog činjenice da nije postignut napredak u poboljšanju stanja u vezi sa slobodom govora i medija" i ističe da su "pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara i dalje problem", a da su presude za to "i dalje retke".

U nacrtu rezolucije se poziva na potpuno sprovođenje zakona o medijima i jačanje nezavisnosti nacionalnog regulatornog tela za elektronske medije i ističe potreba potpune transparentnosti u pogledu vlasništva i finansiranja medija.

Pozdravljajući stvaranje fonda za nacionalne manjine, rezolucija poziva Srbiju da garantuje principijelno sprovođenje zakona o manjinama, uključujući i obrazovanje, upotrebu jezika, zastupljenost u telima javne uprave i pristup medijma i  verskim obredima na jezicima manjina.

EP posebno ističe "da kulturna raznolikost Vojvodine doprinosi identitetu Srbije, da bi autonomiju Vojvodine trebalo očuvati te da bi zakon o finansijskim sredstvima Vojvodine trebalo usvojiti bez daljeg odlaganja".

U dokumentu se, pod naslovom regionalne saradnja i dobrosusedski odnosi, pozdravlja i stalni angažman Srbije u postupku normalizacije odnosa sa Kosovom i poziva na pravovremeno i potpuno sprovođenje svih postignutih sporazuma, ukljujući i one o energiji, i naglašava važnost formiranja zajednice opština sa srpskom većinom.

Ističe se da je neophodno ubrzati rad na novoj fazi dijaloga u cilju sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova, koja će biti definisana pravno obavezujućim sporazumom, i poziva i Evropska služba za spoljno delovanje (EEAS) "da proceni kako obe strane ispunjavaju svoje obaveze".

 

Izvor: EurActiv.rs