Arhiva vesti

Borelj: Nema dogovora o tablicama, lideri Kosova i Srbije biće odgovorni za eskalaciju

foto: Evropska unija

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je 18. avgusta u Briselu da dogovor između Srbije i Kosova o registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima nije postignut na pregovorima, ali da su se lideri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti saglasili da se razgovori nastave.

"Međunarodna zajednica ne želi da vidi nove tenzije u narednom periodu i dve strane će biti potpuno odgovorne za svaku eskalaciju na terenu", rekao je Borelj nakon dve runde dijaloga lidera Srbije i Kosova uz posredovanje EU.

Kurti i Vučić su pozvani u Brisel nakon tenzija na severu Kosova krajem jula kada su kosovski Srbi postavili barikade u znak nezadovoljstva zbog najave početka implementacije odluke vlade Kosova o slobodi kretanja, odnosno o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije i o promeni srpskih registarskih oznaka.

Barikade su uklonjene nakon što je vlada Kosova odložila sprovođenje odluke za 1. septembar.

Borelj je istakao da su se dva lidera saglasila da se narednih dana nastave pregovori i dodao da on neće odustati.

"Današnji sastanak nije bio normalan, redovni sastanak. Sazvali smo sastanak jer se suočavamo sa veoma negativnim razvojem situacije na terenu i porastom tenzija na severu Kosova. Ovaj sastanak je bio o odgovornosti oba lidera da pronađu rešenja u dobroj veri da obezbede da mir i stabilnost prevladaju", rekao je Borelj.

Borel je istakao da dok na tlu Ukrajine traje rat "nije vreme za porast tenzija, vreme je za pronalaženje rešenja i rešavanje dugo nerešenih pitanja".

Svrha sastanka, dodao je, bila je da se situacija na terenu smiri.

"Mislim da su Vučić i Kurti razumeli da nema alternative dijalogu za rešavanje ovog problema, njihovi pogledi na to koji će status odnosa biti sigurno se razlikuju, ali su se dogovorili da se pregovori nastave kako bi se proces normalizacije ubrzao", dodao je.

Odmah posle razgovora, predsednik Vučić je napustio zgradu u kojoj je održan sastanak ne obraćajući se medijima.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković rekao je da Vučić još izvesno vreme ostaje u Briselu i da će se 19. avgusta, obratiti javnosti.

"Mi smo se borili za mir, za stabilnost, za kompromisna rešenja i zbog toga predsednik Aleksandar Vučić ostaje još izvesno vreme ovde u Briselu. Sutra po povratku u Beograd će se obratiti javnosti i biće to jedno od njegovih najznačajnijih obraćanja", rekao je Petković novinarima u Briselu.

U Briselu su od jutros održane dve runde dijaloga Vučić-Kurti sa zvaničnicima EU Žozepom Borelom i Miroslavom Lajčakom i dva kruga odvojenih bilateralnih sastanaka obe strane sa evropskim posrednicima.

Vučić je iz Brisela za nedelju, 21. avgust sazvao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, preneli su mediji.

Na sastanak su pozvani predstavnici Srpske liste, srpski gradonačelnici, načelnici okruga i direktori bolnica u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Euractiv.rs