Arhiva vesti

Pada podrška članstvu u Evropskoj uniji u Severnoj Makedoniji

foto: Evropska unija

Podrška članstvu u Evropskoj uniji je znatno opala u Severnoj Makedoniji, gde više od 70% stanovništva ne prihvata ulazak pod uslovima postavljenim francuskim predlogom za rešenje spora sa Bugarskom, izjavila je predstavnica skopskog Instituta za evropsku politiku (EPI) Malinka Ristevska Jordanova.

Ristevska Jordanova, članica Upravnog odbora EPI, rekla je za nemački radio WDR da taj dokument, čijim je prihvatanjem Severna Makedonija formalno započela pristupne pregovore sa EU, "nije dobar zato što izlazi iz standarda Unije i postavlja uslove koji nemaju nikakve veze sa EU i njenim vrednostima" i uvodi sasvim nove, bilateralne uslove povezane sa istorijom.

"U našem slučaju Bugarska koristi ovaj proces da bi menjala istoriju, odnosno da bi izvršila istorijski revizionizam, ali i da bi tokom procesa pristupanja promenila makedonski identitet. I to već nije ni sakriveno, nego se sve jasnije kaže sa bugarske strane", kazala je Ristevska Jordanova.

Prihvatanje tog dokumenta za početak pregovora, koji je uključio sporne bugarske zahteve, već ima negativne posledice na unutrašnje političko stanje u Severnoj Makedoniji, dodala je.

"Mi smo kao Institut još pre dve godine upozorili da bi prihvatanje bugarskih uslova prouzrokovalo krizu, ne samo političku, već i društvenu, po etničkim, političkim i drugim osnovama. I to se već dešava. Ono što se sada dešava u Makedoniji je dezintegraciona agenda, a ne integracija u EU. Sad su na sceni sva različita mišljenja i sve deobe", kazala je Ristevska Jordanova, bivša direktorka EPI.

Ona je rekla da je pre tri, četiri godine 32% stanovništva smatralo da je EU najuticajnija u Severnoj Makedoniji, a da sada to smatra svega 7%.

"Ako se postavi pitanje da li bi sutra glasali za članstvo u EU, onda imate da više od 70% stanovništva ne prihvata ove uslove za ulazak u EU", kazala je.

Ocenila je da će to što su Brisel i vlada u Skoplju prihvatili bugarske bilaterane uslove za početak pristupnih pregovora Severne Makedonije "sigurno uticati na volju u regionu da ide ka EU".

"Mislim da će svakako uticati, ne samo u Makedoniji, već i u regionu. Sasvim je evidentno da ovi uslovi koji se sada postavljaju nameću praktično nemoguće kriterijume i na izvestan način samovolju pojedinih zemlja članica, jer im taj prerogativ da su članice EU omogućava da postavljaju uslove. I to je strašno opasno, ne samo zato što vrednosno znači narušavanje kriterijuma EU, već i zato što uzrokuje realne krize u našim društvima", navela je.

Ristevska Jordanova ima dugogodišnje iskustvo u kreiranju i sprovođenju politika povezanih sa EU u Severnoj Makedoniji i u regionu. Bila je predsednica Komiteta za stabilizaciju i asocijaciju i zaslužna je za kandidaturu Makedonije za pristupanje Uniji, u ispunjavanju preporuka za početak pregovora i viznu liberalizaciju.

Izvor: Euractiv.rs