Arhiva vesti

Vlada Severne Makedonije usvojila dokumenta za inicijativu Otvoreni Balkan

foto: Evropska unija

Vlada Severne Makedonije usvojila je veći broj izveštaja o završenim pregovorima i nacrta dokumenata koji treba da budu usvojeni u okviru regionalne inicijative "Otvoreni Balkan".

Dokumenti treba da budu finalizovani tokom posete delegacije Vlade Severne Makedonije Beogradu tokom Sajma hrane i vina, od 1. do 4. septembra, koji je takođe deo Inicijative "Otvoreni Balkan", saopšteno je posle sednice vlade u Skoplju.

Inicijativa "Otvoreni Balkan", u kojoj su Severna Makedonija, Srbija i Albanija, kako se ističe, ima za cilj razvoj međusobne saradnje zemalja potpisnica, podsticanje ekonomskog rasta, mobilnosti i promocije turizma, kao i ubrzanje evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana.

"U tom pravcu danas je usvojen Izveštaj o završenim pregovorima za zaključivanje Sporazuma o saradnji u oblasti mehanizama bezbednosti hrane na Zapadnom Balkanu i prihvaćen tekst sporazuma", navedeno je u saopštenju vlade Dimitra Kovačevskog.

Sporazum, precizira se, predviđa sprečavanje nestašice osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na pijacama učesnika inicijative "Otvoreni Balkan" kako bi se obezbedilo blagostanje građana u regionu Zapadnog Balkana, poštujući princip solidarnosti, kao jedan osnovnih principa ove inicijative.

Predviđeno je jačanje regionalne saradnje i pomoći između članica "Otvrenog Balkana" u slučaju prekida lanaca snabdevanja, kao posledice globalne krize, kada se jedna od strana suoči sa nedostatkom u snabdevanju osnovnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima na domaćem tržištu kao što su: kukuruz, pšenica, pšenično brašno, mleko i mlečni proizvodi, beli šećer u čvrstom obliku, suncokretovo ulje i seme, testo, kuvano, nekuvano ili punjeno, žitarice, griz i peleti, sveže i smrznuto voće i povrće i meso i prerađeno meso.

Strane su, navodi se u sprazumu, saglasne da među članicama inicijative "Otvoreni Balkan" neće biti zabrana reeksporta u treće zemlje osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a od stupanja na snagu sporazuma biće ukinuta sva kvantitativna ograničenja i mere sa ekvivalentnim dejstvom na uvoz osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda navedenih u sporazumu.

Predviđeno je i da će nadležni organi zemalja članica zajedno raditi na izradi Putokaza/Akcionog plana – 2030 za sigurnost hrane u okviru Inicijative "Otvoreni Balkan".

Taj dokument se odnosi na pitanja bezbednosti hrane na Zapadnom Balkanu u okviru "Otvorenog Balkana", kao što je identifikovanje rizika i izazova za bezbednost hrane, sa fokusom na suočavanje sa posledicama klimatskih promena (suše, poplava, požara itd.), digitalizaciju i inovacije u prehrambenoj industriji i održivost u proizvodnji hrane u regionu i lance vrednosti u poljoprivredno-prehrambenoj oblasti.

U oblasti kulture u okviru "Otvorenog Balkana", na sednici Vlade Severne Makedonije je prihvaćen i izveštaj o završenim pregovorima sa usaglašenim tekstom memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti kinematografije i audiovizuelne delatnosti na Zapadnom Balkanu.

Taj memorandum će, navodi se, doprineti jačanju i proširenju regionalne saradnje u filmskoj delatnosti između zemalja Zapadnog Balkana, olakšaće institucionalnu saradnju srodnih institucija u oblasti kinematografije i olakšaće realizaciju projekata i inicijativa u ovoj oblasti.

Razmotrena je i usvojena je i informacija o donošenju Operativnog plana u oblasti civilne zaštite u okviru Inicijative "Otvoreni Balkan", imajući u vidu dosadašnju uspešnu bilateralnu saradnju u toj oblasti između Albanije, Severne Makedonije i Srbije, učešće u Regionalnoj inicijativi za pripravnost i suočavanje sa katastrofama jugoistočne Evrope, kao i članstvo u Mehanizmu EU za civilnu zaštitu (rescEU).

Operativni plan koji potpisuju institucije nadležne za civilnu zaštitu i spasavanje stanovništva tokom katastrofa, olakšaće procedure i skratiti vreme za raspoređivanje pomoći tamo gde je najpotrebnija, kao i intenzivirati saradnju u prevenciji i smanjenju rizika od katastrofa, navodi se u saopštenju Vlade Severne Makedonije.

Izvor: Euractiv.rs