Arhiva vesti

Evropska komesarka za ravnopravnost: Nadamo se da će se Srbija posvetiti unapređenju ljudskih prava, što uključuje i prava LGBTQ+

foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska unija podržava jednakost i odbacuje bilo kakve oblike diskriminacije, poručila je za European Western Balkans Helena Dali, evropska komesarka za ravnopravnost. Uoči početka Europrajda u Beogradu, Dali je izjavila da očekuje da će se Srbija, kao blizak partner Evropske unije posvetiti zaštiti i unapređenju ljudskih prava, što uključuje i prava LGBTQ+ populacije.

“Očekujemo da se naši najbliži partneri posvete unapređenju ljudskih prava. To uključuje i poštovanje praba LGBTQ+ osoba, uključujući njihovo pravo na slobodu okupljanja i izražavanja u skladu sa Ustavom Srbije i međunarodnim obavezama zemlje u vezi sa ljudskim pravima”, izjavila je Dali.

One je istakla da Evropska komisija žali zbog najave da bi Srbija mogla da otkaže Europrajd, iako su se vlasti u Beogradu prvobitno opredelile da glavni grad Srbije bude prestonica ovogodišnje manifestacije Europrajd, koja se održava od 1992. godine.

“Svesni smo da organizatori još uvek nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje o zabrani Prajda. Pozivamo srpske vlasti da nastave konsultacije sa organizatorima u cilju pronalaženja rešenja za održavanje Parade u miru. Nastavljamo pažljivo da pratimo ovo pitanje i radujemo se konačnoj pozitivnoj odluci”, izjavila je Dali. 

Ona je ponovila da je predsednica Evropske komisije u nekoliko navrata naglasila da je EK snažno veruje u Uniju ravnopravnosti, gde “svako može da bude ono što želi i u kojoj su svi slobodi da vole koga žele”. Dali je ocenila da je Europrajd manifestacija koja se zalaže za jednaka prava LGBTQ+ populacije i daje glas onima koji se suočavaju sa diskriminacijom, nasiljem ili mržnjom bez zbog svog pola, roda ili seksualnosti.

U ponedeljak 12. septmebra ispred Palate Srbije zvanično se otvara ovogodišnji Europrajd u Beogradu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u subotu tokom obraćanja naciji izjavio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) “u roku od 96 časova pre održavanja Europrajda” doneti odluku, posle čega će organizatori moći da koriste zakonske odredbe i ulože žalbu ukoliku se skup planiran za subotu u 17 časova i zabrani.

“Mi nećemo da se igramo i da se sprdamo sa građanima da izmišljamo gluposti da zabranjujemo zbog majmunskih boginja, da pokušavamo da unižavamo ljude koji su naša braća, sestre“, kazao je Vučić, dodajući da je ipak bezbednosna sitaucija za vlasti u teška.

Kako je rekao zvanični Beograd ne želi da vidi bilo kakve sukobe zbog kojih bi moglo da dođe do većih nemira. “To su stvari koje želimo da izbegnemo”, rekao je Vučić.

Organizatori Europrajda ne odustaju od planirane šetnje, rekao je koordinator manifestacije Goran Miletić i dodao da će se kompletan program koji uključuje celu Nedelju ponosa održati prema planu.

On je na konferenciji za novinare ispred Skupštine grada Beograda pozvao Savet za nacionalnu bezbednost da donese odluku prema kojoj će svi učesnici Europrajda biti zaštićeni i prema kojoj će policija pružiti adekvatnu asistenciju.

„Ne možemo imati Europrajd niti bilo koji drugi prajd bez šetnje, a mi na šetnji potpuno insistiramo. To je naš stav. Svesni smo toga da policija može doneti odluku o zabrani, suočavali smo se s tim kroz istoriju Prajda, imali smo četiri zabrane, ja sam više puta ponovio da su sve četiri bile protivustavne“, naveo je.

On je dodao da organizatori pokušavaju kroz razgovore sa predstavnicima vlasti da dođu do rešenja koje je najbolje, koje bi osiguralo bezbednost vih učesnika i koje bi adresiralo sve zabrinutosti koje država eventualno ima.

Izvor: European Western Balkans